Setmanari d'informació local - 138 anys

Denuncien que les Balears superen el límit legal de contaminació per ozó

13193
Arxiu

Amb les dades proporcionades pel Ministeri de Medi Ambient espanyol al seu web de qualitat de l'aire, Amics de la Terra i Ecologistes en Acció han pogut comprovar que 12 de les 18 estacions de control de la contaminació atmosfèrica situades a les Balears han superat ja el valor objectiu per a la protecció de la salut establerta per la normativa espanyola per a l'ozó, durant el trienni 2015-2017.

Aquest valor objectiu està establert en 120 micrograms d'ozó per metre cúbic d'aire, mesurats en períodes de 8 hores, i no hauria de superar-se més de 25 dies a l'any, com a mitjana de tres anys consecutius.

Mancant el mes de setembre per finalitzar, el període amb més risc de formació d'aquest contaminant, les estacions de mesurament de Pous a Menorca i Alcúdia, Ca'n Llompart i Parc Bit-Palma, a Mallorca, acumulen més de 100 dies per damunt d'objectiu legal. I les estacions de dalt Vila i Ca'n Misses a Eivissa i Sa Pobla i S'Albufera a Mallorca, superen el límit legal en més de 75 dies. Tan sols els mesuradors d'ozó situats a Foners (Palma) i Ciutadella mantenen nivells baixos d'aquest contaminant.

Es tracta d'una situació anòmala en els darrers anys, por la persistència des de març, durant cinc mesos consecutius, d'un episodi d'elevada contaminació, que no té comparació durant 2017 amb cap altre territori de l'Estat espanyol. D'aquesta manera, la pràctica totalitat de la població i el territori de les Illes es troben exposats a nivells de contaminació que danyen la salut i el medi ambient, per damunt d'allò que admet la legislació.

No obstant això, segons les entitats, el Govern no només acumula una dècada de retard en l'elaboració dels obligats Plans de Millora de la Qualitat de l'Aire de les zones afectades, amb mesures que redueixin el trànsit rodat i marítim i les emissions de les centrals tèrmiques, sinó que ni tan sols reconeix el problema, d'acord amb les declaracions efectuades pel Director General d'Energia i Canvi Climàtic.

A més, entre els projectes del Govern està la prolongació de l'autovia Palma-Llucmajor fins a Campos, que suposarà un augment del trànsit del 10 % en aquest itinerari, amb el subsegüent increment d'emissions, just el contrari del que hauria de fer-se si s'afrontés de manera responsable el problema, informen les entitats.

D’altra banda, Amics de la Terra i Ecologistes en Acció també critiquen la deficient informació que subministra el Govern a la població. Durant 2017, les estacions de Sant Joan de Déu, Pous, Torrent, Ca'nLlompart, S'Albufera, Parc Bit i Hospital Joan March han superat en 62 ocasions el llindar d'informació que obliga les autoritats autonòmiques a advertir les persones més sensibles a la contaminació atmosfèrica.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.