Setmanari d'informació local - 138 anys

Patrimoni impulsa un estudi de l’estat de conservació de les marededeus de Mallorca

12665

Prop de seixanta esglésies de Mallorca exposaran aquests dies els llits de la Dormició de la Mare de Déu d’Agost. La tradició es manté a 13 esglésies de Palma i 43 de la Part Forana. 

Enguany, la campanya de difusió de la festa de l'Assumpció de la Mare de Déu i dels valors culturals i històrics que envolten els muntatges dels llits estrena web www.assumpciodelamarededeu.net, en tres llengües –català, castellà i anglès-, on es poden trobar els horaris de visita, la localització damunt mapa de cada una de les esglésies, així com el programa d’activitats culturals que acompanya aquesta festivitat. Una tasca que organitzen des de l’any 2010 el Consell de Mallorca, a través del Departament de Patrimoni, i el Bisbat de Mallorca, al costat d’altres entitats col·laboradores.

«Més enllà de les xifres, el que proposa aquest projecte és saber quines necessitats de conservació tenen aquests llits, quina és la situació patrimonial d’aquestes peces i de tot el ritual que envolta la festa», ha explicat Gabriel Carrió, coordinador del material de difusió de l’Assumpció.

En aquest sentit és cap on s’encamina la feina del Departament de Patrimoni del Consell de Mallorca. La directora insular de Patrimoni, Kika Coll, ha anunciat que de cara l’any 2018 es destinaran 130.000 euros «a fer un estudi complet i exhaustiu del conjunt de totes les marededeus que tenim a Mallorca. És un projecte ambiciós que inclou un estudi històrico-artístic revisant a cada una d’elles quina bibliografia existeix, qui és l’autor, el recorregut històric dels conjunts… Paral·lelament es farà un estudi de l’estat de conservació de cada peça per, després, poder definir prioritats a l’hora d’actuar en la recuperació d’aquests béns patrimonials». L’estudi està previst que es pugui iniciar a principis del 2018, quan es crearien dos equips de feina formats per professionals del món de la història i de la restauració.

A la presentació de la campanya de difusió de la festa de l’Assumpció de la Mare de Déu també ha participat el vicari general del Bisbat de Mallorca, Antoni Vera, qui ha destacat la «interelació entre història, art, cultura, religiositat i patrimoni que hi ha en l’exposició dels llits de la Mare de Déu» alhora que ha agraït la feina de les entitats que fan possible aquesta mostra.

El dia 15 d’agost és la festa central de l’Assumpció de la Mare de Déu però el muntatge dels llits s’inicia abans i romanen exposats, en alguns casos, fins el 22 d’agost.

El conjunt d’escultures i altres mobles d’aquestes instal·lacions conformen un patrimoni material molt destacat, tenint en compte que la festa a Mallorca s’inicià al segle XIV. La majoria de llits són d’època moderna i contemporània. L’exhibició d’aquests llits a esglésies d’arreu de Mallorca es completa amb activitats culturals com visites guiades, exhibició de peces vinculades a la festivitat al Museu de Mallorca, així com l’obertura de la Seu, dia 15 d’agost, fins a les 22 hores per poder gaudir d’un dels llits de la Dormició de la Mare de Déu més antics de Mallorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.