Setmanari d'informació local - 138 anys

Margarita Jofre, primera dona que fundà una associació a l'Estat espanyol

12501

Es tracta de la primera presidenta de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca que enguany celebra el seu 75 aniversari i juntament amb les institucions com el Consell de Mallorca i l'Ajuntament d'Andratx s'ha volgut recordar el seu llegat.

Segons informa el Consell, Margarita Jofre va ser una dona privilegiada que pogué estudiar a Barcelona. L'andritxola va compartir tot el que havia après amb la resta del col·lectiu de persones sordes de Mallorca que no havien pogut accedir a una educació. La seva lluita es transformà en una força comunitària i es creà la primera Associació de Persones Sordes de l'illa, de la qual Jofre en fou la presidenta i fundadora. D'això en fa 75 anys i des d'aleshores s'han aconseguit moltes fites i s'ha millorat la vida de les persones sordes, malgrat que encara quedin moltes altres barreres per superar.

Aquest dissabte, el vicepresident segon i conseller de Participació Ciutadana i Presidència, Jesús Jurado, i la directora insular d'Igualtat, Nina Parrón, han assistit a la descoberta d'una placa commemorativa a la casa natal de Margarita Jofre a Andratx juntament amb la batlessa del municipi Katia Rouarch i el director insular de Cooperació Local i Caça, Joan Manera.

A l'acte, organitzat per l'Ajuntament, també hi ha participat els representants de les persones sordes en l'àmbit estatal, autonòmic i mallorquí, Concha Díaz, presidenta de la Confederació Estatal de Persones Sordes d'Espanya; Marc Pons, president de la Federació de Persones Sordes de les Illes Balears i Ana Maria Ruiz, presidenta de l'Associació de Persones Sordes de Mallorca (APSM).

Tots junts han celebrat que es reconegui una figura com Margarita Jofre des de les institucions públiques i han felicitat tant a l'Ajuntament d'Andratx per donar un espai a Jofre i la seva lluita al seu municipi i al Consell de Mallorca per impulsar el reconeixement de dones importants de Mallorca a través de la campanya 'Mallorca té nom de dona', a través de la qual es farà també un còmic que traspassarà fronteres i que farà arribar la història de Margarita Jofre i la lluita de la comunitat sorda més enllà.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.