Setmanari d'informació local - 138 anys

Emaya serà l’encarregada de netejar els abocaments de l’entorn de Cala Pudent al Carnatge

12163

La junta de govern de l'Ajuntament de Palma ha acordat aquest dimecres encarregar a Emaya la neteja de residus existents a la zona del Carnatge, compresa entre Cala Pudent, Camí d'Establidors, i les propietats d'Aena i d'Endesa, d'acord amb els pressupostos presentats, que ascendeixen a un total 249.051 euros en diverses fases. Aquesta neteja s'emmarca com una acció dins del projecte global de recuperar el Carnatge del Programa de Pressupostos participatius de l'Ajuntament de Palma 2016, segons informa l'Ajuntament. Segons precisa l'empresa municipal, la zona a netejar és molt heterogènia, té diversos tipus de vegetació, relleu i abundància d'abocaments, de manera que per abordar la neteja es dividirà la zona en quatre sectors de característiques més homogènies.

En concret, aquests abocaments es componen en la majoria de residus de construcció i demolició, i en menor part d'altres fraccions com a voluminosos i quan es comencin a realitzar les tasques de retirada d'enderrocs, es tendrà especial cura per detectar la presència d'amiant, un residu perillós que requereix mesures especials per a la seva recollida. A més, s'apunta al fet que aquesta zona «ha estat objecte d'abocaments des de fa 40 anys», la qual cosa ha provocat que alguns estiguin actualment coberts totalment o parcialment per la vegetació característica de la zona.

Vegetació singular

L'àrea afectada és l'habitat d'espècies vegetals singulars objecte d'especial protecció. Cal destacar la presència d'un endemisme una planta denominada popularment 'setge' (Helianthemum marifolium subsp. Origanifolium) que a Mallorca només existeix el Carnatge i que es troba en perill d'extinció (tal com es recull en el Decret 75/2005). També hi ha presència d'altres espècies d'interès botànic com ‘l’esteperola’ (Cistus. Clusii subsp. Multiflorus) i la 'ruda de ca' (Scrophularia canina subsp.ramosissima). Per aquests motius, la neteja de la zona es durà a terme amb la supervisió de tècnics municipals de l'àrea d'Ecologia i de la Conselleria de Medi ambient.

L'estiu passat Emaya ja va retirar més de 15 tones d'amiant abocat. Va ser una actuació que es va centrar a tractar aquest residu perillós i es va dur a terme per una empresa especialitzada, gestora autoritzada per a la retirada d'amiant. L'actuació de retirada de residus forma part d'un projecte global de recuperació d'aquest espai que impulsa l'àrea d'Ecologia, Agricultura i Benestar Animal. «Aquesta és una de les accions destacades del pla global de recuperació d'aquest valuós espai natural de Palma», ha declarat la regidora d'Ecologia i presidenta d'Emaya, Neus Truyol. «El Carnatge és l'espai natural més valuós del litoral de la badia de Palma, almenys en el nostre terme municipal, i ha de sortir de l'estat d'abandonament que ha sofert durant anys», ha afirmat.

Cartells indicatius
El divendres passat es col·locaren diversos cartells indicatius dels valors naturals d'El Carnatge, així com aparcaments de bicicletes, mesos abans s'havia instal·lat un cartell educatiu sobre l'observació d'aus marines. A la tardor es preveu iniciar els treballs de reforestació de l'àrea compresa dins de l'ANEI amb espècies autòctones. Són actuacions que s'emmarquen dins Programa de Pressupostos participatius de l'Ajuntament de Palma 2016, votats per la ciutadania.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.