Setmanari d'informació local - 138 anys

Cultura augmenta un 40 % els ajuts per fomentar la presència del català

11905

La Conselleria de Cultura, Participació i Esports ha presentat aquest dimecres la convocatòria d'ajudes del 2017 de la Direcció general de Política Lingüística, en la qual enguany s'incrementa la seva dotació econòmica un 40 %, passant dels 565.000 euros de la convocatòria anterior fins als 785.000 euros de l'actual.

La consellera 
Fanny Tur, qui ha estat acompanyada de la directora general de Política Lingüística Marta Fuxà, ha posat èmfasi en «la transversalitat d'aquestes ajudes» i a la necessitat d'aconseguir «la seva estabilitat i continuïtat, perquè els resultats es veuen a mitjà i llarg termini», ha dit. La consellera ha destacat l'esforç per «la discriminació positiva cap a la llengua catalana, per la seva fragilitat, per assumir la plena igualtat i normalitat de les dues llengües oficials». Fuxà, per la seva banda, ha destacat que «cal incidir en polítiques de foment de l'ús social de la llengua per l'elevada població estacional amb què explica les Illes Balears».

Quatre convocatòries d’ajudes
Aquestes
quatre convocatòries de subvencions es destinen a actuacions de foment de l'ús de la llengua catalana a les Balears (350.000 euros), ajudes a la premsa diària escrita en català (250.000 euros), ajudes destinades a la premsa local i a la de temàtica especialitzada escrita en català (175.000 euros), i l'ajuda a la millor campanya publicitària en llengua catalana (10.000 euros). Durant aquests mesos, la Conselleria ha estat informant els possibles beneficiaris de cadascuna de les línies en reunions informatives a totes les Illes.

Ajudes per a actuacions de foment de l’ús del català
La Conselleria incrementa els recursos econòmics destinats a les actuacions de foment de l'ús del català. Així, aquesta convocatòria augmenta dels 200.000 fins a un total de 350.000 euros. Els beneficiaris d'aquesta convocatòria d'ajudes són ajuntaments de les
Balears, associacions i entitats sense ànim de lucre i l'import es distribuirà per a projectes de voluntariat lingüístic que tenguin com a activitat principal la creació de parelles lingüístiques; també per a projectes municipals de dinamització lingüística mitjançant la contractació de personal dinamitzador, i per a municipis amb més de 45.000 habitants; i també es destinarà a altres activitats de foment del català, etc.

L'activitat subvencionada s'ha de dur a terme entre l'1 de novembre de 2016 i el 31 d'octubre de
l 2017, i se subvenciona fins al 90 % del cost de cada activitat amb un màxim de 20.000 euros per cada línia, per a un mateix beneficiari.

Ajudes destinades a la premsa diària escrita en català
L'objecte de la convocatòria de subvencions per a la premsa diària escrita en català és contribuir a consolidar l'espai de comunicació que s'expressa en aquesta llengua. En aquesta convocatòria es destinen 250.000 euros, la qual cosa suposa un increment de 70.000 euros respecte dels 180.000 que es van dedicar en l'anterior convocatòria.

Els beneficiaris, són empreses periodístiques o entitats sense ànim de lucre amb domicili social a les Balears que tenen com a activitat, única o entre uns altres, l'edició de publicacions de caràcter periodístic. L'activitat subvencionada consisteix, d'una banda, a l'edició, l'any 2016, d'una publicació en llengua catalana amb periodicitat diària o bé, d'altra banda, i com a principal novetat d'aquesta convocatòria, l'execució, durant l'any 2017, d'un projecte d'habilitació d'una edició en llengua catalana d'una publicació amb periodicitat diària ja existent actualment en castellà.

Per la seva banda, l'objectiu de les ajudes destinades a la premsa local i a la de temàtica especialitzada escrita en català és fomentar la presència de la llengua catalana en les publicacions de caràcter local i de temàtica especialitzada al territori de les Illes Balears, per la qual es manté la mateixa dotació econòmica de 175.000 euros. En general, l'import màxim que pot rebre cada beneficiari és de 4.000 euros en el cas que la publicació s'editi en suport electrònic o digital i de 5.000 euros si s'edita en paper. En el cas que la publicació s'editi en més d'un suport, el màxim és de 7.500 euros.
Novetat

Com a novetat també, en el cas que la publicació t
engui tres treballadors o més en nòmina a temps complet, els imports màxims que pot rebre són de 10.000 euros si s'edita en un suport, i de 15.000 euros si s'edita en més d'un suport. L'objectiu és atendre molt millor un àmbit que és divers. Finalment, es destinen 10.000 euros a una convocatòria que pretén incentivar l'ús del català com a llengua d'ús habitual en les empreses i valorar el paper de les empreses privades en el foment de la presència ambiental de la llengua catalana.

Poden optar al premi a la millor campanya publicitària en llengua catalana, empreses amb ànim de lucre, independentment de la seva naturalesa jurídica, que t
enguin establert el domicili social en un dels municipis de les Balears.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.