Setmanari d'informació local - 138 anys

Les banderes de Cort seran a mig pal per condemnar el feixisme

11811

L’Ajuntament de Palma ha notificat que el dimarts 18 de juliol, dia europeu en Contra del Franquisme, les banderes de la institució onejaran a mig pal, en senyal de condemna al cop d’estat civil-militar contra el govern legal i legítim de la II República, i també en senyal de respecte a les víctimes del feixisme i com a recordatori del qual mai més ha de tornar a passar.

Des de Memòria de Mallorca (MdM) agraeixen aquesta iniciativa valenta, de moment la primera a tot l’Estat i esperen que s’hi sumin altres municipis i institucions públiques.

Aquest fet tendra lloc un dia després que s’hagi estrenat el documental 'Silenci Trencat: La Fossa de Porreres'. La producció d’IB3, mostra com les feines d’exhumació de la fossa de Porreres han permès localitzar fins ara un bon nombre de cossos de presos republicans, que van ser assassinats pels feixistes. Després de 80 anys d’impunitat, es confirmen aquelles atrocitats. L’obertura d’aquesta fossa, la segona que s’obre a l’Estat espanyol per ordre de la justícia argentina, ha esdevingut un exercici de memòria històrica, a més d’un procés transparent i didàctic.

A més, s’ha de recordar que les Institucions públiques tenen el deure d’assolir mesures per garantir la memòria col·lectiva respecte dels crims i abusos greus comesos durant la guerra civil i el règim franquista. Aquestes serveixen per reforçar el dret de conèixer la veritat i el deure a no oblidar com a patrimoni de les actuals i futures generacions, així ho recull Amnistia Internacional al seu Informe sobre el deute pendent amb les víctimes de la guerra civil i dictadura franquista. És també deure de les institucions commemorar, amb actes simbòlics, d’homenatge i reconeixement a les víctimes del franquisme, i no podem oblidar que aquell 18 de juliol de 1936, la democràcia fou la primera víctima.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.