Setmanari d'informació local - 138 anys

Noguera reivindica una Palma verda capaç de lluitar contra el canvi climàtic

11777

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha dedicat la seva darrera carta oberta a la lluita contra el canvi climàtic i ha fet una crida a «mitigar» a Palma l'efecte 'illa de calor' que augmenta les temperatures en zones urbanes. En la carta, Noguera recalca que els efectes del canvi climàtic «són cada vegada més evidents» i estan «en constant creixement». En aquest sentit, el batle ha alertat que Palma és un punt afectat per l'efecte 'illa de calor' i és «un punt d'atracció on les temperatures s'encaminen cap a una pujada extrema». Segons un estudi universitari citat per Noguera, Palma tendrà 15 dies més de calor molt forta i altres 15 dies més de calor extrema a l'any.

Per això, el batle ha reafirmat el seu compromís en «continuar duent a terme accions per mitigar el canvi climàtic i actuar de forma valenta per assegurar una Palma verda i sostenible en un futur no tan llunyà». Per a això, considera necessària una «visió de globalitat» i «repensar el model de ciutat». També ha apostat per «considerar al ciutadà com a protagonista de Palma». El batle vol «una ciutat amb menys cotxes i sense contaminació», un objectiu «bàsic per baixar la temperatura i fer de Palma una ciutat més saludable». En aquesta línia, ha esmentat el bosc urbà que preveuen construir pròximament en l'antic canòdrom.

Paral·lelament, ha explicat que l'Ajuntament treballa per «garantir, potenciar i facilitar la mobilitat dels vianants de manera sostenible i, així, reduir les emissions de gasos i aconseguir una ciutat més verda, amable i habitable».

Edificacions
El batle ha defensat l'adaptació dels edificis per reduir les emissions i tendir «cap a la sobirania de l'energia verda». Ha explicat que les instal·lacions municipals han incrementat la producció d'energies renovables i creu «bàsic» que existeixi una «corresponsabilitat dels sectors econòmics amb l'Administració per assegurar un futur sostenible del territori i de la societat».

Recursos hídrics
Quant a l'aigua, el batle recorda en la seva carta que és «un ben escàs», i que els darrers anys s'ha viscut una sequera, conseqüència del canvi climàtic. «Hem de ser tots conscients de l'ús que feim per no tirar ni una gota. Des de Cort som els responsables de garantir la recàrrega dels aqüífers, d'aprofitar la retenció d'aigua i d'assegurar el tancament del cicle de l'aigua», ha dit.

Antoni Noguera també ha apuntat als torrents com «una oportunitat per aconseguir més vies verdes i mitigar els efectes de l''illa de calor», perquè permeten «reconnectar Palma amb la naturalesa». «Si potenciam i obrim els torrents com el de la Riera i el del Mal Pas, aconseguirem accessos directes de la ciutat cap a la serra de Tramuntana», ha argumentat. Quant a la badia de Palma, ha demanat no veure-la com «un abocador» sinó com «un pulmó verd gràcies al parc de posidònia que concentra».

«Hem d'assegurar un litoral net, sense plàstics i més resistent. Si entre tots garantim uns espais públics i privats més verds aconseguirem reduir els efectes del canvi climàtic a Palma», ha conclòs el batle, que sosté que aquesta «ha de ser una prioritat» per a l'administració local.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.