Setmanari d'informació local - 138 anys

Lliteres a presó per la captació de vots per a Unió Mallorquina

11637

Els vuit acusats per desviar gairebé 240.000 euros amb l'objectiu de captar vots per a l'extinta Unió Mallorquina (UM) el 2007 han arribat a un acord global amb el qual l'exdirector insular de Relacions Institucionals, Josep Lliteres, anirà dos anys a la presó i ell, i dos acusats més, hauran d'indemnitzar el Consell de Mallorca.

Així, el Ministeri fiscal ha arribat a un acord amb totes les parts implicades en aquesta causa, una de les darreres de l'Operació Maquillatge, el judici s'ha celebrat aquest dimarts a l'Audiència de Palma.

D'aquesta manera, la resta d'acusats, entre els quals hi havia la llavors cap de Programes de la Direcció Insular, Coloma Munar, i la secretària general tècnica de Vicepresidència del Consell, Eugènia Cañellas, eviten les penes de presó.

En el moment d'acceptar la pena, l'exdirector insular ha assenyalat que està d'acord «amb les penes i la responsabilitat civil». «Deman disculpes per tot allò que hagi pogut fer erròniament», ha afegit. Després d'ell, Munar ha dit: «Em penedeix si he obrat malament». A això, el president del tribunal, el magistrat Jaime Tartalo, li ha contestat que «si no hagués obrat malament no estarien aquí».

Lliteres, Munar i Cañellas estan obligats a realitzar un pagament solidari de 122.020,75 euros a l'administració insular; a més de les multes de més de 11.500 euros que hauran d'abonar la cap i la secretària per evitar la condemna de presó d'un any i quatre mesos per a cadascuna.

Delictes

Pel que fa als delictes, es considera a Lliteres i Munar autors del delicte continuat de malversació i la resta, cooperadors necessaris. També es considera a aquests dos, al costat de Cañellas, autors del delicte continuat de prevaricació i a aquests tres, amb un altre dels processats, autors del delicte de frau a l'administració.

A més, Lliteres i Munar han estat cooperadors necessaris del delicte de falsedat en document mercantil en què altres dels implicats estan condemnats com a autors.

Per tot això, tots els acusats hauran d'efectuar indemnitzacions de diferent quantitat al Consell de Mallorca, sent la més elevada la de més de 120.000 euros per als tres exalts càrrecs.

Associacions d'immigrants

Així, s'ha conclòs que els tres alts càrrecs es van posar d'acord per malversar fons públics que destinaven a la resta d'acusats -la majoria d'ells representants d'associacions d'immigrants sudamericans- com a premi per les tasques realitzades en favor del partit (proselitisme, captació de vot i difusió del programa d'UM).

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.