Setmanari d'informació local - 138 anys

Els illencs destinen quasi la meitat del seu salari al lloguer d'habitatge

11503

Els habitants de les Illes Balears destinen el 42% del seu salari mensual al pagament del seu lloguer, segons un estudi realitzat pel portal immobiliari Fotocasa i la plataforma d'ocupació Infojobs.

Encara que es recomana no superar el 30% dels ingressos bruts a la compra o lloguer d'un habitatge, l'increment dels preus dels lloguers «no ha vengut acompanyat d'un major poder adquisitiu i en regions com Catalunya, Madrid o les Illes Balears, aquest esforç econòmic ja supera el 40%, la qual cosa indica que la renda mensual del lloguer és una càrrega per a molts ciutadans», explica la responsable d'estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio.

Pel que fa al preu de venda, el metre quadrat aconseguia els 1.649 euros el desembre de 2016, amb un creixement de l'1,9% respecte al mateix període de l'any anterior.

Així mateix, Infojobs i Fotocasa han calculat el temps necessari per pagar un habitatge estàndard de 80 metres quadrat, sempre que es dediqui a això el salari brut anual íntegre. Les Illes Balears és la segona comunitat en la qual més temps es triga a pagar un pis, amb un termini mitjà de 7,3 anys i un preu mitjà de 1.996 euros per metre quadrat. Tan sols per darrere el País Basc, 9,5 anys i un preu mitjà de 2.699 euros per metre quadrat.

L'estudi reflecteix que Catalunya és la comunitat autònoma que compta amb el preu del lloguer més alt, ja que els catalans inverteixen el 46,36% del seu sou per pagar un pis de lloguer de 80 metres quadrats. Els preus es disparen a Barcelona capital, on el lloguer del metre quadrat aconsegueix els 13 euros, el doble que en la resta de províncies catalanes.

A Catalunya li segueixen Madrid, amb 10,77 euros el metre quadrat al mes; País Basc, amb 10,52 euros, i les Balears, amb 9,61 euros.

En el costat oposat, Extremadura és la comunitat on resulta més rendible llogar. Amb un cost de 4,56 euros el metre quadrat i un salari mitjà de 21.917 euros bruts anuals en 2016, els extremenys poden pagar el lloguer d'un pis estàndard invertint menys del 20% del seu sou.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.