Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern proposa 23 mesures concretes per al nou règim especial

11491

El Govern ha presentat aquest dimecres a Eivissa el conjunt de mesures proposades per compensar la insularitat a través d'un nou Règim Especial de Balears (REB), en un acte organitzat pel Consell d'Eivissa.

La consellera d'Hisenda i Adminsitraciones Públiques, Catalina Cladera, i la de Presidència, Pilar Costa, han assistit a l'acte de presentació de 'Cap a un nou REIB' que ha comptat amb representants d'unes 30 entitats i organitzacions, entitats col·legials, agents econòmics i socials, i representants dels ajuntaments.

La proposta és un aplec que inclou 23 mesures en quatre eixos, que han de servir per millorar l'actual Llei de règim especial, en vigor des de 1998, i pal·liar les mancances que pateixen ciutadans, empreses i administracions de les Illes en relació amb la compensació dels costos suplementaris a causa de la discontinuïtat territorial entre les mateixes illes, i d'aquestes amb la península.

El document ha sorgit d'un treball realitzat conjuntament pel Govern i el Grup de Seguiment del REIB, format el maig de l'any passat. Així les 23 mesures bàsiques emanen de les conclusions dels dos informes sobre els costos de la insularitat (2014) i sobre mesures que compensin aquests costos (2016) i de les propostes que diferents membres del Grup de Seguiment, institucions, partits polítics, organitzacions empresarials i sindicals han aportat.

Durant la trobada, Cladera ha remarcat la importància de poder comptar amb una compilació de propostes de consens que representen «a tots» de cara a l'obertura imminent d'una ronda de negociacions amb el Govern de l'Estat.

«A partir de la mateixa Constitució i de l'Estatut, necessitam un règim especial que realment compensi els costos d'insularitat que, tant els ciutadans a títol personal com les empreses radicades en les Illes Balears, sofrim», ha dit.

Per la seva banda, Costa ha explicat que «a Eivissa se sap bastant ben què significa sofrir insularitat, per partida doble».

El conseller d'Hisenda del Consell d'Eivissa, Gonzalo Juan, ha incidit en «el treball conjunt del Govern i de totes les entitats i institucions que col·laboren» i ha afirmat el paper del Consell com a «valedor d'aquest objectiu davant la societat eivissenca».

Mesures

Respecte a les mesures en el transport, s'inclou la bonificació del transport aeri i marítim de persones, la tarifa plana, compensació en el transport de mercaderies i en el de residus, la reducció de taxes aeroportuàries, la descentralització i cogestió aeroportuària, la desclassificació de l'aeròdrom de Son Bonet i la dels ports del Molinar i el Portixol.

També s'inclouen mesures sectorials com a subsidis al preu de l'energia elèctrica i foment de les renovables; compensació pel transport d'hidrocarburs; garantia del servei de telecomunicacions; beques estatals per al desplaçament per estudis universitaris; subsidi per al transport de malalts i altres mesures compensatòries.

A més de la reducció l'IVA, les mesures fiscals, inclouen reserva per a inversions, deducció per a inversions en produccions culturals, i activitats d'innovació tecnològica, d'alguns béns del sector primari i l'exempció de l'impost especial sobre alguns mitjans de transport.

La voluntat del Govern és que es puguin reprendre els contactes a tots els nivells amb el Govern de l'Estat, de manera que el document legislatiu de reforma pugui quedar acabat al més aviat possible.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.