Setmanari d'informació local - 138 anys

Jarabo: «S’ha parlat molt de turisme de qualitat i crec que hem de parlar de turisme de baix impacte»

11395

El Secretari General de Podem a les Illes Balears, Alberto Jarabo, ha visitat aquest matí 3 de juliol els estudis d’Ona Mediterrània en el nou programa d’estiu Sol i Sal. En el nou matinal Jarabo ha estat entrevistat i, a més, ha hagut de fer front a un “test salat”. Al llarg de l’entrevista s’ha parlat de:

Lloguer turístic: «Les rodetes de les maletes ja formen part de la banda sonora del meu barri».

Intencions de Podem al Govern?: «En els inicis de la legislatura es va obrir un debat entorn d’aquesta qüestió. Es va fer una primera consulta per saber si havíem d’entrar o no en un govern presidit per una presidenta socialista. Va sortir que no per una diferència mínima que, a més, no va assolir el mínim de participació necessària. Això ens obliga a repetir aquesta consulta dos anys després. A partir d’aquí s’ha obert un debat intern i que jo, i molta d’altra gent pensàvem que s’havia de visualitzar. Jo penso que Podem, dins dels govern on està ara mateix (que són els de tres consells així com a l’Ajuntament de Palma), ha pogut aprofundir i exercir les seves polítiques millor que donant suport a un govern desfavorit com és el cas del Parlament. És a dir, conselleres com Sandra Espeja al Consell de Mallorca han aconseguit que s’aturés la importació de residus en aquesta comunitat. A Eivissa s’ha aprovat un pla territorial que prohibeix edificar en rústic. S’ha avançat molt en polítiques socials en el Consell de Menorca. I s’ha avançat en temes de participació en l’Ajuntament de Palma. Hagués estat més complicat si no hagués estat dins del Govern».

Hi ha interès de formar part com a conseller en el Govern balear?: «Crec que s’ha d’analitzar quina és la millor manera que Podem aplicarà les seves polítiques transformadores i quina és la millor posició per exercir-les. Donant suport al govern s’han pogut fer moltes coses ara que ens trobam just a meitat de legislatura. Evidentment, nosaltres hem derogat les lleis més antisocials o atemptats antisocials del Partit Popular, els atemptats antiecològics, els atemptats de retallades: això ho hem modificat. Hem aprovat lleis: la renda social, impost turístic, llei de fosses. Tot això ho hem fet des de fora. Però, després, tenim uns límits. Jo penso que, si no fas política, la fan per tu i si tu no governes, governen per tu. Per tant, ens falta informació, ens falta capacitat per prendre decisions perquè això forma part de les decisions de l’executiu. Nosaltres podem incidir però la decisió final és del govern. Seria important, de moment, obrir el debat i apostaria per entrar en el Govern perquè podríem aprofundir millor en polítiques transformadores com s’ha fet en els consells o en l’Ajuntament de Palma».

Discurs de Podem sobre l’actual Govern: «Hem de pensar que és el primer pic que hi ha un govern vertaderament progressista en aquesta comunitat. L’expectativa era molt elevada. A més tenir trenta-quatre diputats era un fet gloriós i que crec que molta gent va dir “ja està, s’ha acabat una època històrica on les principals lleis d’aquesta comunitat estaven controlades pel Partit Popular”. A partir d’aquí ens hem trobat amb un govern un tant tímid en algunes reformes. Nosaltres estam satisfets de totes maneres. Però clar, s’haurien de superar certs límits de timidesa, en capacitat de negociació amb els actors econòmics molt més forts i amb un discurs molt més clar contra la saturació turística que és el problema principal. Crec que s’ha fet una bona tasca quant a la denúncia de l’explotació laboral però crec que en turisme (principal motor de la nostra economia i que ho seguirà sent) hi ha una resposta social molt contundent contra la saturació política amb la frase “sense límits no hi ha futur” i que el Govern en un principi havia negat la saturació o tenia dubtes i crec que ara ho han entès. Aquest estiu, en carreteres s’haurien de fer inversions d’infraestructures hídriques i sanitàries... s’han de regular i controlar. Hi ha un problema enorme de demanda. Som unes illes molt reclamades turísticament i els factors que podrien reduir aquesta demanda passen. S’ha de reduir el nombre de turistes que vénen a l’estiu. És complicat perquè s’ha de negociar amb turoperadors, s’ha de negociar amb hotelers i s’ha de parlar i negociar també amb la societat civil que el que està reclamant és un discurs i unes polítiques molt més actives perquè hi hagi una convivència que pugui permetre que l’habitatge sigui molt més accessible del que és ara mateix».

Existeix la turismofòbia?: «Crec que hi ha gent que sent turismofòbia. Com a partits polítics no hem d’emprar aquesta paraula. Hem de dir quina proposta faríem. S’ha parlat molt de turisme de qualitat i crec que hem de parlar de turisme de baix impacte. És a dir, hem d’afavorir que hi hagi una convivència sana entre els ingressos que ens provoca que venguin turistes i, per una altra banda, quina convivència es genera. Venim de sis dècades d’un turisme que ha estat totalment “alocat” que ha provocat molt de problemes i és cert que ha generat molts d’ingressos en una comunitat que era pobra i que ha passat, en alguns moments, a ser la primera en ingressos de l’estat i que ara som la setena. Hem d’incidir molt en què per molt que venguin més turistes s’han reduït els sous i la convivència s’ha complicat perquè s’està impedint l’accés a l’habitatge (no només a nivell de compres sinó també de lloguer) i la gent que ve de fora a treballar a l’estiu es troba que ha de pagar més del que cobra. Per tant, tampoc vénen i els treballadors que hi ha estan sotmesos a condicions laborals molt dures. Tot això ho hem d’analitzar i la qüestió seria: com reduir el nombre de turistes que vénen però mantenint els ingressos que ens deixen facilitant una convivència sana entre els residents i els turistes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.