Setmanari d'informació local - 138 anys

Fanny Tur: «Formam part d’un arxipèlag, d’una comunitat insular i hem d’intentar eliminar aquests tics centralistes»

11323

Aquest matí, l’equip de La Vila del Pingüí ha conversat amb Fanny Tur, consellera de Cultura, Participació i Esports del Govern de les Illes Balears. Això ha estat en el darrer programa de la temporada del programa d’Ona Mediterrània que s’ha realitzat des de la terrassa de La Seu.

Aquí el podcast de l'entrevista:

Han parlat de:

Centralisme de Mallorca amb les altres illes: «evidentment, en alguns aspectes existeix. Són dinàmiques que costa de rompre. És secular. Tot i això, segur que la gent de Part Forana de Mallorca també opinaria el mateix. També des de Formentera segurament dirien el mateix sobre Eivissa, i amb tota la raó. És a dir, és cert que quan han arribat sous a les illes per equipaments interinsulars s’han fet a Palma (equipaments hospitalaris, sanitaris, educatius) però quan han arribat sous a Eivissa i Formentera equipaments per a les Pitiüsses  s’han quedat a Eivissa. Per tant, aquest centralisme el tenim tots. El que importa és interioritzar que formam part d’un arxipèlag, d’una comunitat insular i intentar eliminar aquests tics centralistes. Contràriament, i ho he defensat sempre, és evident que un vot d’un mallorquí val la meitat que el vot d’una altra illa, ja que es va donar una discriminació positiva perquè les illes no estiguessin oblidades i no sempre s’aconsegueix aquest resultat. Totes les illes tenim coses a reivindicar».

Nou pla de cultura: «de les dues assessories que té cada conselleria: una és per a premsa i l’altra és per a una persona que està exclusivament implicada en la coordinació de la redacció d’aquest pla. Del pla de cultura han de penjar altres plans com: el pla de lectura. Un dels eixos bàsics d’aquest pla és fomentar l’hàbit lector però també l’hàbit del consum de la música, de les arts escèniques, de la cinematografia... La cultura estarà a l’abast de qualsevol ciutadà, visqui en el barri, poble o illa que visqui. Aquest és el gran repte del pla, a mig i llarg termini. A més, a través d’aquest pla també s’han d’establir com s’han d’aconseguir els objectius. S’ha de dibuixar el mapa dels equipaments públics que hi ha a cada illa perquè cada ciutadà sàpiga on hi ha els equipaments públics que ofereixen determinats serveis. Un altre repte és fer les polítiques culturals participatives. Aquí entraria un altre eix del pla: el consell de la cultura. És un consell on la societat hi estarà present però no ha de ser un consell per fer-s’hi una foto el dia de l’estrena o per fer teràpia de grup i que tot segueixi igual, no. Ha de ser un consell vinculant i independent».

L’arribada de Tur a la conselleria de Cultura: «la conselleria de cultura ha viscut una legislatura traumàtica i complicada. Ara hem de mirar cap endavant. Tenim present que ens queden dos anys de legislatura en què es poden fer moltes coses; impulsar nous projectes, continuar projectes encetats, reconduir els que creiem que ho necessiten o definir-ne de nous. Il·lusió tota. Des del punt administratiu hem de ser impecables i, evidentment, a l’esquerra se’ns exigeix una impecabilitat major. Tenim clar que els informes i estudis externs han d’estar justificadíssim i han de ser puntuals. A partir d’aquí, els contractes que no estassin fets s’han rescindit i s’han acabat».

El dia a dia de la impecabilitat: «Tenim plena consciència que som decents perquè ho hem estat sempre i a més s’ha de fer evident. Aplicam un criteri d’absoluta austeritat en tot, com ja passava abans. No ens costa res donar les explicacions necessàries perquè hi estam convençuts. Tot i que resulta curiós que ens ho demani qui ens ho demana, en aquest cas el Partit Popular».

Llei de consultes: «estableix un marc legal per poder demanar l’opinió dels ciutadans en diferents temes. Estableix uns mecanismes perquè aquestes consultes es facin amb garanties. A qualsevol demòcrata li semblarà bé que es consulti la ciutadania. Aquesta llei esperam que pugui arribar al Parlament al llarg d’aquest estiu per poder-se debatre i passar tots els filtres parlamentaris en el pròxim curs parlamentari. Sobretot, és un exemple de la importància que se li ha donat a la participació, a la consulta, a la transversalitat i a la transparència en aquest equip de Govern. No oblidem que el portal de transparència on es pengen totes les despeses, tots els viatges, els sous i els contractes és una fita d’aquesta legislatura. Les coses s’han sabut perquè estaven penjades. Evidentment hi ha una feina d’investigació periodística».

Lloguer turístic a Balears: «És evident que existeix un problema. Estic convençuda i estic d’acord que s’ha de regular. Ara també és veritat que des de les institucions tenim l’obligació de regular i  qualsevol mesura forma part d’una consciència col·lectiva. Els ciutadans, a vegades, ens queixam del turisme però després si tenim l’oportunitat de llogar un pis a 4.000 euros ens estimam més llogar-lo que llogar-lo a 700 euros. Per tant, és una responsabilitat de tots».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.