Setmanari d'informació local - 138 anys

«Posar límit a la massificació turística, millorar la mobilitat, i augmentar els espais verds»

11100

El Pla General d'Ordenació Urbanística de Palma ha rebut 440 propostes de millora amb 172 prioritats de 91 participants i 49 entitats i associacions de veïnats, entre les quals destaca la necessitat de resoldre els problemes derivats de la massificació turística, l'actual model de mobilitat i les zones verdes.

En aquest sentit, segons ha exposat l'Ajuntament de Palma, trobar un equilibri entre els usos residencials i econòmics, redefinint el model econòmic i posant límits a la pressió humana derivada de la
massificació turística suposa una de les principals prioritats per a la ciutadania.

Així mateix, l'estratègia ambiental ha estat la que ha generat més propostes, entre les quals es troben el creixement zero, la necessitat d'incrementar els espais verds urbans, la rehabilitació energètica d'habitatge o la recollida d'aigües procedents de la pluja. Quant a l'estratègia social, els principals interessos són els equips de proximitat, generar un parc públic d'habitatges, afavorir el lloguer social i prioritzar les necessitats de la ciutadania enfront de les necessitats de l'activitat turística.

En mobilitat hi ha consens sobre la necessitat de canviar el model actual i reduir l'hegemonia del cotxe privat creant més carrils bici, més espai per a vianants, proporcionant un millor transport públic, reduint el tràfic rodat en el passeig marítim i eliminant les barreres arquitectòniques.

Respecte a l'estratègia d'activitats econòmiques, les propostes estan enfocades a
cercar un equilibri entre turisme i ciutadania, regular els usos del territori, mitigar els impactes negatius de les activitats d'oci, especialment el nocturn. Sobre paisatge i patrimoni, es demana una protecció del patrimoni arquitectònic com a element d'identitat dels diferents territoris de Palma, que es preservin, conservin i rehabilitin els elements i que hi hagi una major harmonia estètica, en relació a les tanques publicitàries.

En estratègia de governança, es demana que es planifiquin correctament la viabilitat econòmica de l'execució del Pla General i que s'impliqui a la ciutadania en el plantejament de la ciutat.

Entre les entitats participants es troben ARCA, la 
CAEB, Endesa, AsimaAfedecoIberostar, Grup Palma Oci, la UIB, el Govern o el GOB; mentre que han presentat proposades les associacions de veïnatss de Santa Pagesa, Sant Jordi, Sa Calatrava, Son Rapinya, Son Roca o Sa Llotja, entre altres.

«Escoltar el ciutadà»
Durant la presentació dels resultats de participació,
el batle de Palma, José Hila, ha agraït el treball a l'equip d'Urbanisme que està duent a terme la revisió del PGOU així com a les tècniques de l'àrea d'Igualtat que han col·laborat en l'anàlisi dels resultats dels grups focals. «El ciutadà és el que millor coneix Palma, per això hem d'escoltar amb molta atenció les seves propostes de solució a aquests problemes. La nostra funció com a Ajuntament és harmonitzar-les en un projecte conjunt de ciutat i fer-les tècnicament possibles», ha assegurat Hila.

Per la seva banda, el tinent d
e batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, ha ressaltat el fet que la majoria de propostes siguin de consens i sobretot vagin «encaminades a donar resposta als principals reptes que l'actual equip de govern municipal ja està treballant, com és la gestió de l'espai públic o la dificultat d'accés a l'habitatge».

Les propostes recollides s'han agrupat en eixos que «defineixen Palma com una ciutat més justa socialment i amb major diversitat econòmica, més eficient des del punt de vista ambiental, de la mobilitat i de la governança, més creativa i més volguda des del punt de vista del paisatge urbà i la rehabilitació del patrimoni».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.