Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB envesteix contra la «suposada estratègia de turisme sostenible del Govern»

10760

L'entitat de defensa de la naturalesa GOB envesteix contra l'estratègia de turisme sostenible del Govern a qui acusen d'haver-la presentada «només a les fires turístiques».

«L'estratègia s'ha fet sense cap tipus de participació i és un objecte més del pla de màrqueting verd que impulsa l'Agència del Turisme de les Balears (ATB) sense cap fita clara ni objectiu que es pugui complir», ha denunciat el GOB.

A més, l'entitat presenta 7 punts sobre l'estratègia del Govern que denuncien «només fa que vendre més producte turístic augmentant la pressió que l'economia turística té sobre aquestes illes, agreujant les conseqüències negatives socials, econòmiques i ambientals que genera, sense posar-hi cap límit».

1. És un pla de marketing verd. Amb frases com "Impuls de segments i productes turístics no estacionals"; "Paquetitzar el producte ja existent de temporada d'hivern per a la seva venda a l'exterior i promoció dels productes turístics diversificats fora de temporada d'estiu"; "mantenir i/o optimitzar els canals de promoció i comercialització més eficaços per a cada producte turístic i per a cada illa", i un llarg etcètera queda clar que es parla en clau de marketing turístic, no de desenvolupament sostenible.
 
2. Eslògans buits. Aquesta estratègia o pla no és més que la continuïtat de la campanya de «Benvingut Turisme sostenible» llançada al juliol 2016. Una proposta buida de contingut que pretén narcotitzar amb eslògans verds i positius la situació de saturació turística sense precedents que vivim sense capacitat ni voluntat de posar-li límits, ans al contrari, vendre nous productes sota l'eslògan de la sostenibilitat.
 
3. Falten indicadors. La Conselleria de Turisme va editar al 2003 "La mesura de la sostenibilitat del turisme a les Illes Balears", publicació que va ser segrestada quan va entrar el govern de Jaume Matas. L'Estratègia proposa "desenvolupament d'un Sistema d'Indicadors de Sostenibilitat". El sistema d'indicadors ja està treballat, el que falta és mantenir-los i garantir la seva continuïtat perquè són la base d'un diagnòstic veraç i continuat que permeti planificar certament el futur del sector turístic.
 
4. ECOTUR encara es viu? La Conselleria de Medi Ambient segueix alimentant un zombi que és el programa ECOTUR, nascut el 1997, a qui l'Estratègia no fa cap mena de referència. O es cancel·la el programa ECOTUR, o es recull en l'Estratègia, però no fer-ho es comprovar la descoordinació que es viu entre Medi Ambient i Turisme.
 
5. Han davallat els EMAS. Només hi ha 44 entitats certificades amb EMAS a les Illes Balears i aquesta xifra ha davallat des de 2015 (any de començament del pacte).
 
6. Cap fita, cap objectiu. L'estratègia no es marca ni una sola fita, ni un sol objectiu que es pugui acomplir. Per tant, la seva sola presentació ja és un frau.
 
7. Ens falten 7 institucions. Porta 8 logos a la seva portada, però la incidència de les Conselleries de Medi Ambient, de Territori i els 4 consells insulars costen de veure. És un pla que flota per sobre de la realitat existent i del marc de competències en medi ambient que tenen aquestes 8 institucions.
 

D'altra banda, el GOB ha remès aquest dimecres un escrit de denúncia a l'Agència de Disciplina Urbanística del Consell de Mallorca perquè verifiqui la legalitat urbanística de l'aparcament d'Es Trenc. Des de l'entitat ecologista han explicat que després de consultar la documentació a exposició pública de l'avantprojecte tenen «dubtes» que s'ajusti a la legalitat.

Per això, també han remès una instància a l'Ajuntament de Campos perquè els remeti una còpia de la llicència d'activitats de l'aparcament i un escrit a la Demarcació de Costes perquè es determini la legalitat d'aquest. «Som conscients que la documentació que hem sol·licitat, si ens la remeten, arribarà tard, quan el Parlament ja hagi aprovat la llei. Consideraríem una gravíssima irresponsabilitat que els partits impulsors del manteniment de l'aparcament no hagin verificat prèviament i sense cap tipus de dubtes que la instal·lació s'ajusta a la legalitat», han lamentat.

Aquest dimecres horabaixa es reuneix la Comissió de Medi ambient per dictaminar sobre el projecte de llei i, una vegada més, el GOB ha instat a MÉS i el PSIB a «no permetre el manteniment del que és, sens dubte, un dels impactes més greus de l'espai protegit».


Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.