Setmanari d'informació local - 138 anys

Multes de fins a 150.000 euros per a qui exhibeixi símbols d'enaltiment de la dictadura

10746

El ple del Parlament ha pres en consideració aquest dimarts la proposició de llei de Memòria Democràtica presentada per PSIB, MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Podem i GxF, amb el suport del PI i l'oposició de PP i Cs.

Consta de sis títols sobre dret a la veritat, dret a la memòria, dret a la reparació, garanties de no repetició, a més de capítols sobre actuació i organització administrativa per a l'establiment de polítiques de memòria democràtica i un règim sancionador.

Entre d'altres canvis, preveu instar l'anul·lació de judicis i sentències per motius polítics vinculats a la Guerra Civil, investigar desaparicions i identificar víctimes, protegir el patrimoni documental o declarar espais de memòria democràtica.

A més, estableix multes d'entre 200 i 150.000 euros per l'incompliment de requisits, exhibició de símbols -inclosa la guia de carrers- o manifestacions d'enaltiment de la dictadura.

La diputada del PSIB Sílvia Cano ha explicat que la llei vol «impulsar el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la repressió franquista i dignificar la seva memòria». Per a això, ha demanat la mateixa unanimitat que hi va haver per l'aprovació de la Llei balear de fosses perquè «les ferides no es tanquen amb oblit».

Per la seva banda, la portaveu de Podem, Laura Camargo, ha defensat l'obligació de les administracions públiques d'estudiar i investigar per la memòria democràtica i ha defensat l'enderroc del monòlit de Sa Feixina.

En contra de la proposta ha intervingut el portaveu adjunt del PP, Juan Manuel Lafuente, que ha qualificat la proposició de «text de memòria selectiva».

Paral·lelament, el portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha alertat que la proposició presenta «una visió de la història mancada d'objectivitat». 

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.