Setmanari d'informació local - 138 anys

Neix ‘Jornada’, un nou diari cooperatiu en català

10486

La premsa en català tindrà un nou mitjà, plural i cooperatiu. Es tracta de Jornada, que vol ser un diari en paper i digital, en català, distribuït comercialment per tots els territoris de parla catalana, de base cooperativa i totalment desvinculat de les grans corporacions empresarials.

El proper divendres 26 de maig s’anunciarà en roda de premsa a Palma el naixement d’un nou mitjà de comunicació generalista, de base cooperativa. Abans, s’haurà anunciat en roda de premsa a València (Aragó Cinemes) el dimecres 24 de maig, i a Barcelona (Espai Coòpolis, a Can Batlló) el dijous 25 de maig.

Tal com han explicat, el grup promotor del projecte –un col·lectiu de periodistes i persones dels àmbits cultural i cooperatiu– treballa en una eina comunicativa independent dels grans poders davant la constatació que «els grans mitjans de comunicació donen l’esquena reiteradament a les classes populars i prioritzen la visió del món dels poders fàctics».

Tal com han explicat els promotors, Jornada és «una aposta que se suma a un llarg nombre de projectes comunicatius de base popular generats durant els darrers anys». «El nou mitjà de comunicació pretén mirar la realitat des d’una perspectiva crítica, transformadora i feminista, vol servir d’esperó per avançar cap a l’exercici del dret a l’autodeterminació, erigir-se en altaveu de les conseqüències del sistema actual i injust en què vivim, mostrar que sí que hi ha alternatives i convertir-se en un instrument per al debat per al conjunt de l’esquerra», han afegit.

Base sòlida

Durant els darrers mesos, l’equip promotor ha fet feina des de la rereguarda amb la intenció de generar una base sòlida sobre la qual fer possible el projecte. A hores d’ara, el mitjà ha aconseguit engrescar a més de 150 persones sòcies que conformen una base inicial de 100.000 euros per a l’arrencada.

Per fer possible el nou mitjà, però, serà necessària una comunitat àmplia i diversa, que formaran aquelles persones, entitats i col·lectius que decideixin esdevenir sòcies consumidores de la cooperativa que s’ha constituït. Així, durant els propers mesos tendran lloc tot un seguit de presentacions públiques arreu del territori per tal d’explicar la iniciativa i aconseguir involucrar a diversos i diferents sectors socials de cara a fer viable el projecte.

L’acte davant mitjans, entitats i persones sòcies del proper divendres 26 a Palma servirà a la vegada per presentar Un nou color a la paleta, una petita revista coordinada i publicada pel grup promotor del nou mitjà, la qual recull reflexions de més d’una vintena de persones que posen en valor la gran diversitat que existeix de mitjans crítics, rigorosos i arrelats al territori, que radiografien sense complexos ni prejudicis el panorama comunicatiu actual i que dibuixen les bases d’aquest altre periodisme necessari. Personalitats com Isabel Clara-Simó, Jaume Mateu, Rafael Poch, Margalida Ramis, Toni Mollà, Pascual Serrano, Lila Thomàs o Martxelo Otamendi han posat el seu granet d’arena en aquest llibret sobre els reptes actuals del periodisme.

L’acte tendrà lloc el divendres 26 a Can Alcover de Palma (c/ de Sant Alonso, 24), a partir de les 20.30 hores. Hi participaran l’escriptor i president de l’OCB Jaume Mateu, la professora de secundària jubilada i ex-Directora de l’Institut Balear de la Dona Lila Thomas i el professor de secundària i periodista Toni Riera, juntament amb Laia Altarriba i Neus Tur, en nom de l’equip promotor del projecte.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.