Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB demana a Medi Ambient esmenar l'«exclusió inexplicable» de la Marina de Llucmajor a les ZEPA

10212
GOB. Pla de Vilafranca, una de les noves ZEPAs en tramitació

El Grup Balear d'Ornitologia (GOB) ha entregat a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca un recull de suggeriments per als projectes de noves Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA), pel qual proposa esmenar l’«exclusió inexplicable» del nucli de la Marina de Llucmajor. El GOB ha fet entrega d’aquest document, aprofitant que la proposta de declaració i ampliació es troba actualment en tràmit, a l’audiència de titulars de drets i entitats relacionades.

En un comunicat, el GOB ha indicat que considera positiva la proposta de noves ZEPA, recordant que des de les primeres zones d’aquest tipus a les Balears, s’ha mantés «una clara deficiència» en el compliment de les obligacions fixades en la directiva europea de conservació de les aus silvestres. L’entitat ecologista també ha assenyalat que a les Illes s’han generat canvis en la distribució d’espècies, o inclús la recuperació d’algunes d’elles, el que «fa igualment necessària la revisió de la xarxa per a incorporar les àrees importants».

Amb tot això, el GOB ha qualificat d’«inexplicable» l’exclusió de la zona central de la Marina de Llucmajor, insistint en els seus valors ornitològics quant a la milana, una espècie catalogada en perill d’extinció a nivell balear i estatal. Segons les dades del GOB, la Marina de Llucmajor és la segona àrea més important per a la milana a Mallorca, per darrere del seu nucli històric de la zona d'Esporles-Alaró.

«La milana fa un ús molt important de bona part de marina, però amb una intensitat destacable en la zona central, ocupada per grans finques molt conservades que conformen un paisatge de mosaic agrari i forestal», ha declarat l’entitat. No obstant això, la proposta d’ampliació de la ZEPA no cobreix aquesta zona central, per la qual cosa el GOB ha donant a la Conselleria un termini per incloure-la en el projecte per ser valiosa tant per la milana com per altres espècies, a més de pel seu estat de conservació paisagística.

Actualment existeixen a les Balears 58 ZEPA que sumen 138.695 hectàrees terrestre i marines; la proposta que impulsa Medi Ambient suposarà un increment de 11.775 hectàrees protegides (8,4 %), com ha recordat el GOB.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.