Setmanari d'informació local - 138 anys

Valldemossa aprova una moció en defensa del concert econòmic per a les Balears

10166

Aquest dilluns s'ha aprovat al Ple Ordinari de l'Ajuntament de Valldemossa una moció de la Plataforma Avançam presentada pel Grup Municipal 'Agrupació d'Electors la Valldemossa que Volem' per tal de defensar el concert econòmic per a les Balears.

La moció recull una sèrie de MOTIUS que es podrien resumir en 5 punts:

1. Un any més, els Pressuposts de l'Estat condemnen les Illes Balears a estar a la coa de les inversions estatals. Encara pitjor, es passa dels 159 milions assignats el passat exercici als 148,05 anunciats per al 2017. 

2. Les Illes Balears són una de les majors aportadores a la solidaritat interterritorial, principi que no es qüestiona, però no sembla just que comunitats amb una capacitat de recaptació inferior a la nostra acabin rebent recursos en algun cas fins a 30 % per sobre de la mitjana. En altres termes, som els segons que més aportam per càpita al sistema i passam a la desena posició com a perceptors de recursos per càpita. 

3. Aquest sistema de finançament, que perpetua l'espoliació de la riquesa que genera aquesta terra, juntament amb unes inversions estatals directes indignes, té un efecte directe sobre els ciutadans de les nostres Illes, els quals, tot i aportar grans quantitats per a finançar altres comunitats autònomes, reben molt manco que la resta per a invertir en educació, sanitat, serveis socials o medi ambient. 

4. El deute de les Illes Balears ascendeix a uns 9.000 milions d'euros. L’infrafinançament crònic de les competències transferides, la falta d'equitat vertical del sistema i la falta de finançament d'inversions per l'estat han obligat les Balears a endeutar-se. 

5. La història recent ens demostra que qualsevol millora del sistema de finançament que plantegi l'Estat sempre resultarà insuficient i sempre perjudicarà els ciutadans de les Illes Balears. 

Després d'aquesta exposició de motius, l'Agrupació d'Electors la Valldemossa que Volem va proposar al Ple de l'Ajuntament de Valldemossa l'adopció dels següents ACORDS:

1. Que l'Ajuntament de Valldemossa manifesta que l'actual sistema de finançament autonòmic esdevé injust i arbitrari per a les Illes Balears, que reben un finançament i unes inversions molt inferiors a la quantitat que aporta anualment en tributs recaptats en el nostre territori.

2. Que l'Ajuntament de Valldemossa manifesta que cap millora d'un sistema que deixi en mans de l'Estat la recaptació dels tributs, o que quedi pendent de l'acord amb la resta de comunitats, resoldrà els problemes que tenen les administracions de les nostres Illes per a oferir uns serveis bàsics de qualitat als seus ciutadans (educació, sanitat, serveis socials, medi ambient, etc.).

3. Que l'Ajuntament de Valldemossa insta el Congrés dels Diputats espanyol i el Parlament de les Illes Balears a dur a terme els canvis legals oportuns, inclosa la reforma constitucional si fos necessari, per a garantir un sistema en què la gestió tributària (exacció, gestió, recaptació, liquidació, revisió, sanció i inspecció) de tots els tributs suportats a les Illes Balears quedi en mans de l’Agència Tributària de les Illes Balears (ATIB), com a única administració responsable, i que aquesta, de la quantitat total recaptada, satisfaci a l'estat les despeses que el Govern estatal tengui a les Illes Balears, a més d'una aportació al Fons de Compensació Interterritorial consensuat entre ambdues parts.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.