Setmanari d'informació local - 138 anys

La UOB acusa el Govern d'incomplir la llei de la televisió en català

10134

La Unió Obrera Balear, sectorial d'Ensenyament, acusa el Govern d'incomplir l'Estatut d'Autonomia i la Llei de Normalització Lingüística pel que fa a la recepció de canals de televisió en català.

En un comunicat expliquen que la Disposició sobre Patrimoni Lingüístic comú de l'Estatut d'Autonomia estableix que les Balears podran «sol·licitar al Govern de l’Estat i a les Corts Generals els convenis de cooperació i de col·laboració que es considerin oportuns per salvaguardar el patrimoni lingüístic comú, així com per efectuar la comunicació cultural entre les comunitats de parla catalana. I la Llei de Normalització Lingüística és encara més explícita quan diu que el Govern ha de dur una política de col·laboració, en matèria de ràdio i televisió, amb altres Comunitats Autònomes que tinguin el català com a llengua pròpia i fer les gestions necessàries per a facilitar als ciutadans de les Illes Balears la recepció de les emissions de televisió en llengua catalana dependents d'altres comunitats autònomes».

Així, denuncien que després de dos anys de legislatura, «continuam sense poder veure la versió íntegra de TV3 i el canal Esport 3, ni sabem si es preveu rebre la futura televisió valenciana».

A més, volen fer notar que el dial televisiu «està ocupat per uns quaranta canals en castellà per només sis en català, tres dels quals es reben en condicions tècniques deficients, l'oferta de pel·lícules i sèries de gran audiència en català és mínima i ja fa més de cinc anys que no s'hi emet el futbol de Champions o de primera divisió. El retrocés és més que evident, si tenim en compte que abans de l'arribada de les televisions privades hi havia tants de canals en castellà (TVE1 i TVE2) i com en català (TV3 i Canal 33)».

Des de la UOB consideren «intolerable que una normativa estatal o uns drets d'emissió signats en un despatx vulnerin l'Estatut i la Llei de Normalització Lingüística, i denunciam el silenci i la passivitat dels nostres governants davant l'agressió de que són objecte els drets lingüístics i la identitat de les Illes Balears».

En referència a l'Estat espanyol, «ens oposam també a la política lingüística de l'Estat, que promou el monolingüisme castellà en lloc d'afavorir l'aprenentatge del català i altres llengües, que en el cas de l'anglès es podria dur a terme, per exemple, amb l'emissió de pel·lícules en versió original i subtitulades en aquest mateix idioma».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.