Setmanari d'informació local - 138 anys

Noguera: «A través de la cultura rehabilitam la Soledat»

10100
Noguera amb la resta de participants a la visita d’aquest dissabte a la Soledat. | MÉS per Palma

Les fàbriques de Can Salom i Can Ribes, l’escola pública de la Soledat, les cases de Monetpío, Can Blau, la casa “Mírame” i l’església parroquial són alguns dels espais i edificis emblemàtics que caracteritzen la barriada de la Soledat. MÉS per Palma ha organitzat la visita cultural “La petjada industrial de la Soledat, un barri amb futur”, que ha estat guiada per l'historiador Josep Francesc Borne. Prop d’una cinquantena de persones s’han reunit a la plaça de Sant Francesc Xavier, punt de partida per conèixer, de primera mà, el passat, el present i el futur d’aquest barri ciutadà.

El portaveu de MÉS per Palma i regidor de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne de l’Ajuntament de Palma, Antoni Noguera, acompanyat del la regidora de Benestar i Drets Social, Mercè Borràs, ha agraït la participació dels assistents i ha donat el tret de sortida a la visita.

Noguera ha explicat que la Soledat és un dels barris que recull novetats en l’actualitat municipal, canvis contemplats en la revisió del Pla General «que dibuixarà la Palma dels pròxims 20 anys», ha dit. Cal recordar que l’Ajuntament de Palma reconvertirà l’antiga fàbrica de Can Ribes en un nou centre de creació artística autogestionat destinat a les arts escèniques.

Cultura

Així, Noguera ha destacat que «a través de la cultura rehabilitam i reivindicam la Soledat». I és que la rehabilitació de Can Ribes s’enllaçarà amb el projecte de la Caixa de Música, la futura seu de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears. D’aquesta manera, Palma tindrà aquests espais que conformaran un nou districte de la cultura i que, a més, permetran revitalitzar els barris de la Soledat i Nou Llevant.

Així mateix, el portaveu ha remarcat la singularitat de tots i cada un dels barris i pobles de Palma, «una ciutat que ha de ser estimada». «El que volem amb aquestes visites és conèixer, precisament, la història de la nostra ciutat per assegurar un futur prometedor», ha expressat. «Fem polítiques per a conservar la memòria històrica i la simbologia dels barris de Palma, que aporten un valor molt important per a la nostra ciutat», ha afegit Noguera.

Orígens

Borne ha introduït la visita explicant l’origen de la barriada, que fou «la construcció de l’establiment a la zona dels frares mínims entre 1582 i 1665, que tenen a la Mare de Déu de la Soledat com a una de les seves principals advocacions». L’historiador ha remarcat que la creació de la fàbrica de flassaders de Can Ribes el 1851 va ser un moment «molt important» per a la barriada. De llavors ençà, «la Soledat es convertí en una de les principals zones obreristes de Palma, socialista i republicana».

Segons ha explicat MÉS, els assistents s’han mostrat, en tot moment, interessants i participatius durant les més de dues hores que ha durat el recorregut, i han volgut compartir algunes experiències personals per construir la història comuna de tots i cada un dels espais i edificis visitats a la Soledat.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.