Setmanari d'informació local - 138 anys

La conferència de Presidents «rebutja» els PGE per aconseguir unes inversions «dignes»

10034
Conferència de Presidents a Menorca.

El Govern i els Consells tancaran abans del pròxim juliol l'acord polític per al traspàs de la competència de Promoció Turística, tal com ha assenyalat aquest dimecres la presidenta del Govern, Francina Armengol, després de la Conferència de Presidents celebrada a Menorca.

A més, durant l'acte, al qu
al han assistit representants institucionals de les quatre illes, s'ha pactat una declaració institucional davant la marginació dels ciutadans de les Balears als pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al 2017, segons ha informat el Govern.

Respecte a la promoció turística, Armengol ha explicat que es manté el compromís de tancar un acord polític dins del primer semestre del 2017 i l'entrada en vigor de les competències a partir del 2018. Aquest traspàs permetrà a cada illa desenvolupar les atribucions en promoció turística dels seus territoris «amb una dotació adequada». En aquesta línia, Armengol ha explicat que durant la Conferència de Presidents s'ha tancat el cost efectiu de la transferència i s'ha avançat en el producte turístic que s'ha de transferir i que quedarà plenament definit
a les «pròximes reunions tècniques que tendran lloc de manera imminent per acabar de tancar el procés».

Entre altres, la responsable de l'Executiu ha assenyalat també «la revisió del calendari d'altres transferències que es volen resoldre» i la futura llei de consells insulars,
«que permetrà a aquestes institucions exercir més enllà de l’àmbit local», per a això remetran el mes que ve un primer esborrany, «necessari per actualitzar la llei i incloure les particularitats de Formentera».

«Marginació als PGE»

D'altra banda, s'ha resolt una declaració institucional davant la «marginació» dels ciutadans de
les Balears en les inversions previstes en el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat espanyol (PGE) per al 2017».

El document recull la necessitat d'una millora del finançament que l'Estat
espanyol destina anualment a les Illes Balears, una major compensació dels costos que provoca la insularitat i l'augment de les inversions estatutàries.

«En termes absoluts, la inversió que els 
PGE 2017 preveuen destinar a les Balears descendeix de 159 milions d'euros en el 2016 a 148 milions d'euros en el 2017. En termes per càpita, les Illes es mantenen en la cua de les comunitats autònomes, amb 128 euros d'inversió de l'Estat espanyol per habitant, i queda, una vegada més, lluny de la mitjana del total de comunitats autònomes, que arriba als 184 euros per habitant», ha lamentat Armengol. Per tot això, la Conferència ha acordat rebutjar el Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per 2017 i impulsar accions «amb la finalitat d'aconseguir unes inversions justes i dignes per a les nostres illes».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.