Setmanari d'informació local - 138 anys

GOB: «La Llei d'Urbanisme ha de servir per establir límits reals al creixement i l'especulació»

9520
La costa de Calvià, a Mallorca.

El Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha demanat aquest dimecres que la nova Llei d'Urbanisme «serveixi per establir límits reals al creixement i l'especulació».

Així s'ha expressat el GOB després de recordar que aquesta mateixa setmana ha presentat al·legacions a l'avantprojecte de llei urbanística de la Conselleria de Territori, Energia i Mobilitat. L'entitat ha valorat com a «imprescindibles i encertats» els principis generals d'aquesta llei quant a sostenibilitat i reutilització «com un indici del canvi que aquestes illes necessiten a l'hora de plantejar el seu futur des del punt de vista territorial i urbanístic».

Aplaudeix l’eliminació de les amnisties

El GOB també ha valorat que la Llei doni continuïtat al decret de mesures urgents en matèria urbanística eliminant la figura d'assentaments al medi rural així com l'amnistia urbanística d'urbanitzacions fantasma «que premiava els infractors».

Alguns dels aspectes que el GOB també considera «imprescindibles» són la incorporació del sòl rústic, els mecanismes per garantir la transparència en la gestió urbanística i l'apartat sobre disciplina urbanística, en particular el relatiu a les actuacions de càrrecs públics. En relació als aspectes generals, el GOB ha matisat que «convendria fer una incidència encara més significativa en els mecanismes de participació ciutadana i publicitat de les actuacions i també la incorporació de la protecció i ordenació paisatgística».

Propostes del GOB

D'altra banda, el GOB ha advertit que «se segueix considerant l'habitatge unifamiliar en sòl rústic com a ús propi del sòl rústic» pel que proposa prohibir l'ús d'habitatge per a les noves edificacions i regular molt més restrictivament l'interès general en el sòl rústic. També han subratllat que «se segueix permetent planificar noves urbanitzacions» i proposen deixar de classificar nou sòl urbanitzable.

Paral·lelament, el GOB demana rebaixar la capacitat de càrrega urbanística fixant índexs d'intensitat d'ús residencial i/o turístic que impliquin la rebaixa, amb reclassificacions a rústic dels urbans no consolidats i d'urbanitzables i amb requalificacions d'usos residencials plurifamiliars a unifamiliars.

Habitatges turístics

L'entitat ecologista també ha reclamat la necessitat de donar ús residencial a tot el parc construït «davant la dramàtica situació actual del dret a accés a un habitatge». «Es tractaria de preveure mesures fiscals o d'un altre tipus, que desincentivessin la desocupació dels habitatges existents o el seu mercantilització per a usos turístics», expliquen. Una altra qüestió fonamental pel GOB és impulsar la programació de l'atorgament de llicències d'obres (quotes), fixant-la com una obligació, no com una possibilitat.

En relació als edificis fora d'ordenació, per garantir actuacions directes contra aquests, el GOB creu que la Llei hauria d'exigir als Consells insulars l'aplicació de l'article corresponent abans del termini d'un any. En relació als sòls urbanitzables no desenvolupats, reclamen que la Llei obligui als ajuntaments a identificar i inventariar els sòls que es trobin en aquesta situació en un termini concret.

Finalment, de la disciplina urbanística valoren el «paper rellevant» de la mateixa si bé recomanen que la Llei estableixi que els ajuntaments mantenguin les competències de vigilància urbanística i disciplina en sòl urbà, però que transfereixin per llei aquestes competències quant al sòl rústic als Consells (o, en cas de Mallorca, a la ADT (Agència per la Defensa del Territori de Mallorca); i en el cas de Menorca, al Consorci per a la Protecció de la Legalitat Urbanística al Sòl rústic de Menorca.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.