Setmanari d'informació local - 138 anys

Noguera: «La problemàtica d'accés a l'habitatge requereix mesures contundents»

9138
El tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera.

El tinent de batle de Model de Ciutat, Urbanisme i Habitatge Digne, Antoni Noguera, ha anunciat que es realitzaran més inspeccions i es posaran més multes als lloguers turístics plurifamiliars durant el període d'estiu. En aquest sentit, el regidor ha recordat que aquest tipus de lloguers «seguiran essent prohibits», ja que «així ho preveu la llei». Igualment, ha dit, que una vegada la Llei de Turisme estigui aprovada pel Parlament, els municipis tendran el dret i l'obligació de zonificar aquesta prohibició.

Així mateix, Noguera ha avançat que la proposta de l'àrea de Model de Ciutat respecte a aquest aspecte, «tenint en compte el problema global d'accés a l'habitatge», serà apostar per solucions «restrictives, globals i contundents». El regidor ha presentat aquest dimecres l'Estratègia de l’Ajuntament de Palma per garantir l'accés a l'habitatge digne enfront de les dinàmiques turístiques i ha exposat els resultats d'un estudi que analitza les dificultats per accedir-hi, tenint en compte les dades d'increment del preu de lloguer.

Apuja un 40% el preu del lloguer

Les principals conclusions d'aquest estudi desvelen que en els darrers quatre anys el preu del lloguer de l'habitatge a Palma ha crescut un 40 per cent. «El cost del lloguer respecte la renta de les llars, ens indica que les famílies de Palma han d'invertir un 36 per cent dels ingressos nets mensuals a pagar el lloguer», ha assenyalat. A més, respecte als allotjaments turístics, l'informe determina que 15 'amfitrions' comercialitzen el 10 per cent habitatges turístics de la ciutat i que en el nucli antic, set comercialitzen el 15 per cent dels habitatges; mentre que el 60 per cent dels comercialitzadores lloguen més de dos habitatges.

D'altra banda, les dades mostren que els desnonaments per impagaments de lloguers s'han disparat un 60 per cent el 2016 respecte a l'any anterior i que en els darrers quatre anys l'evolució del nombre de places en establiments turístics al Centre Històric ha augmentat en un 65 per cent, passant d'1.857 places en 2014 a 2.838 places en el 2017.

Paquet de mesures

Davant aquesta situació, l'àrea de Model de Ciutat ha proposat un paquet de mesures per garantir a curt, mitjà i llarg termini que tothom pugui accedir a un habitatge assequible. «L'accés a l'habitatge és una qüestió de dignitat», ha afirmat Noguera.

Per això, es potenciarà la feina de l'Oficina Antidesnonaments i la col·laboració amb l'àrea de Benestar i Drets Socials, principalment pel que fa a les ajudes per impagaments de lloguers i factures de serveis bàsics. Igualment, es mitigaran els fenòmens que augmenten el preu de l'habitatge, com és el lloguer turístic, i es desenvoluparan mesures reguladores en relació a establiments turístics.

«Estam elaborant un estudi per valorar quin és l'oferta turística actual, quin és la que més afecta directament a l'accés a l'habitatge i sobre la base d'aquest estudi prendrem decisions en relació a les llicències de nous establiments turístics», ha manifestat el regidor. D'altra banda, s'optimitzarà el parc d'habitatges existent amb la rehabilitació d'habitatge públic parada i es potenciarà el programa de Palma Habitada. A més, s'ampliarà el parc d'habitatge de lloguer assequible amb l'objectiu del Pla General d'Ordenació Urbana (PGOU) de passar de l'1 per cent al 10 per cent d'habitatge públic.

Per la seva banda, el director general d'Urbanisme, Biel Horrach, ha explicat que la dinàmica de creixement de l'economia turística és un fenomen mundial i ha assegurat que no es pot esperar per prendre decisions. «Hem d'actuar i pensar en accions transversals», ha afegit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.