Setmanari d'informació local - 138 anys

Puigdemont i Junqueras proposen un «referèndum acordat» com l'escocès

8888

El president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i el vicepresident, Oriol Junqueras, han proposat al president del Govern, Mariano Rajoy, un «referèndum acordat» sobre la independència de Catalunya com el que van pactar Regne Unit i Escòcia.

Ho han fet en un article conjunt a 'El País' amb el títol 'Que guanyi el diàleg, que les urnes decideixin' i recollit per Europa Press, en què aposten per seguir la via escocesa per solucionar l'encaix de Catalunya a Espanya: «-Entre Regne Unit i Escòcia- hi va haver acord perquè hi va haver voluntat política de convocar i permetre un referèndum. No es va deixar en mans de tribunals el que es va poder resoldre políticament».

Critiquen al Govern espanyol per la seva «pulsió populista i simple de resoldre la diferència mitjançant la prohibició, els murs i la discriminació», i assenyalen que, en canvi, el Govern sempre ha estat disposat a dialogar perquè la seva prioritat és aconseguir un acord. «L'escenari del referèndum acordat és el que desitjaríem a Catalunya. Volem recordar que l'hem proposat ja en diverses ocasions. Avui, tot i els mals auguris i el rebuig frontal del Govern espanyol, tornem a insistir-hi», exposen.

Puigdemont i Junqueras contraposen la judicialització del procés sobiranista amb l'escenari escocès i lamenten que el referèndum «a Espanya no pot ni tan sols formar part d'una taula de diàleg entre els governs espanyol i català». Tots dos retreuen «la preocupant absència de voluntat de diàleg» per part de Govern espanyol, i avisen que faran tot el que puguin per celebrar el referèndum aquest any i defensaran la unilateralitat en el cas que finalment no hi hagi un pacte.

Però la seva prioritat ara és aconseguir un acord perquè, segons assenyalen, «pactar la forma de resoldre les diferències polítiques sempre uneix», i per això seguiran intentant -tot i que no detallen fins quan-. «Nosaltres ja estem asseguts a la taula de diàleg. Trigaran molt més els altres convidats?», Pregunten, i avisen que quan sigui massa tard no serà la seva responsabilitat, sinó que serà per l'immobilisme de l'Estat espanyol.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.