Setmanari d'informació local - 138 anys

Vidal: «Demanam als polítics que facen una passa enrere amb el combat polític i ens ajudin a fer pressió per la xylella»

8436

El conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, va ser entrevistat a La Vila del Pingüí, el matinal d'Ona Mediterrània i varen poder comentar aquest començament d'any tan intens i qüestions com la xylella, les dessaladores i les relacions amb entitats.

  • Teniu la sensació que en ser de medi ambient us cauen molts temes?

Jo crec que és una Conselleria que arriba més al ciutadà, que cadascú té consciència del medi ambient cada dia. Evidentment tenim molts temes com els espais naturals protegits, temes d’aigua, temes de canvi climàtic, educació ambiental... i, per tant, molts temes d’actualitat.

  • Anam directes a la xylella fastidiosa. Sabem que ja s’ha trobat l’origen i que ja s’ha iniciat el procediment legal via Estat espanyol i via Unió Europea per tractar-ho. Per a la societat, hi ha alarma per la xyllella fastidiosa?

És un tema preocupant que hem d’afrontar amb serenor. Som conscients que tenim aquest problema i estam actuant. Hem de cercar un tractament que s’ajusti a la nostra realitat. A nivell tècnic tenim bona ajuda de l’Estat i hem de convèncer la Unió Europea, per tant, demanam a tots els grups polítics que facen una passa enrera amb el combat polític i que ens ajudin a fer pressió. Complim tots els requisits.

  • D’on surt exactament la xylella? D’on ve?

Comença un poc a Califòrnia, als Estats Units, s’estén cap a Sud-amèrica, bota a Àsia per tema de comerç evidentment i s’estén cap a Iraq, Iran. D’aquí bota a Itàlia, sud de França i ens arriba a nosaltres. Si ha passat o no per l’Estat espanyol és un tema que s’haurà de veure.

  • L’arribada de la xylella ens fa pensar que potser hauríem d’anar alerta amb tot allò que deixam entrar?

Sí, és un problema de fronteres. Nosaltres no controlam el mercat internacional, no controlam tota la mercaderia que entra. Una solució és controlar els ports i els aeroports però no tenim competències.

  • Volem parlar també de la convivència de la vostra Conselleria amb col·lectius com Asaja o Unió de Pagesos. Per què aquests dos col·lectius varen quedar satisfets amb la llei agrària de la legislatura del Partit Popular?

A mi m’agradaria deixar clar tot el meu respecte a entitats i a sindicats. Asaja possiblement ha jugat uns rols polítics en un moment donat i el fet que segons quines persones tenguin la gerència o la presidència embruta la feina d’una entitat. Les entitats han de ser lliures.

  • Any 2003, Matas decideix fer unes dessaladores. Aquesta decisió es converteix en una suma de doblers importants i arribam a aquest any 2017. L’Estat espanyol reclama al Govern balear els 43 milions d’euros de rescat d’aquestes dessaladores.

L’altre dia vaig haver de cercar un exemple per explicar-ho: Són un promotor i un constructor, es posen d’acord per construir un xalet i ja que hi som que sigui un poc més gros i costa un poc més. Pel camí troben uns -que som nosaltres- que li llogaran aquest xalet i acorden un preu de lloguer i al final de la història el promotor li paga tot al constructor i ara ens demana que li paguem la casa. No, escolti, nosaltres vàrem arribar a un acord. Jo crec que en els Jutjats ens trobarem.

  • Com han estat aquestes relacions amb la Ministra de Medi Ambient? Hi ha hagut un diàleg directe?

Nosaltres tenim moltes competències i es tracta d’arribar a una opinió comú. Estaven acostumats a que els consellers eren del Partit Popular i no deien res. Ara som consellers de diferents colors polítics i cadascú diu la seva. Hi ha hagut un diàleg però amb una relació freda. En canvi, a nivell tècnic, amb el director i el subdirector hem parlat molt. No obstant això, amb la ministra hi ha una relació de desconfiança mútua.

  • Parlem de protecció. Des de Medi Ambient, s’haurà de fer una autopista des de Llucmajor a Campos?

Des de Medi Ambient hi ha les autoritzacions que va deixar firmades el Partit Popular d’un projecte on hi havia una mitjana de 15 metres i mig, un carrer per cada costat, uns carriols de serveis, dues rotondes elevades… hi havia un projecte molt gran. A dia d’avui nosaltres demanarem que el projecte es moderi, que tengui molt més sentit i haurem de cercar alternatives per reduir molt més l’impacte.

  • Comparam la vostra legislatura amb anteriors, la de Jaume Matas, la de pactes de progrés… Si hi ha un patró és que quan arriba el Partit Popular es fan grans macropojectes que quan arriba el govern progressista de torn ha d’intentar tombar-ho. Es podrà aconseguir un punt on arribi el govern que arribi estigui tot el Medi Ambient protegit?

Evidentment hi ha un Parlament que pot canviar les lleis i no podem deixar res totalment fermat. És més fàcil destruir que construir. Evidentment si hi hagués un fil conductor seria beníssim.

  • Al final el que s’hauria d’aconseguir no seria aconseguir una gestió del cent per cent dels nostres recursos?

El tema de finançament és clau. Si no tenim un finançament just els sistemes bàsics pateixen.

  • Com us estau relacionant amb els representats del GOB?

El GOB fa la seva feina independentment de qui governi. Ens reunim, parlam, amb na Margalida Ramis ens coneixem de fa molts anys. Evidentment el GOB ha de seguir la seva línia de feina, a vegades estarem d'acord i a vegades en desacord.

  • Amb quins punts podríeu demostrar que heu treballat a favor d'una sobirania alimentària aquí a les Balears?

Per exemple amb una iniciativa que es diu 'venda directa' en què els pagesos poden vendre directament els seus productes, donant suport a la corporació dels joves agricultors, donant suport a l'explotació de les zones agràries, subvencions, promocions de productes locals... totes aquestes coses ens apropen a la sobirania alimentària però encara estam molt lluny.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.