Setmanari d'informació local - 138 anys

Picornell: «Es compleixen 34 anys des que les Balears van aconseguir una fita transcendental»

8416

Els diferents acords i iniciatives que s'han aprovat al Parlament mitjançant el debat i el consens han estat el tema principal del discurs pel Dia de les Illes Balears del president del Parlament, Baltasar Picornell.

En aquest sentit, Picornell ha destacat que en el temps que es porta de legislatura s'ha pogut establir una renda social garantida, la declaració com a societat oberta als refugiats o la llei que garanteix els drets del col·lectiu LGTBI.

No obstant això, el president del Parlament ha reconegut que «encara queda molt per fer» com aconseguir una societat més igualitària, acabar amb la precarietat laboral i la violència de gènere, garantir el dret a l'habitatge digne o posar en marxa la Sindicatura de Comptes .

Sobre això darrer, Picornell ha explicat que aquesta figura, prevista a l'Estatut d'Autonomia, serveix per defensar les llibertats i els drets fonamentals dels ciutadans de les Balears.

Pel que fa a l'entrada en vigor de l'Estatut d'Autonomia, Picornell ha explicat que aquest dimecres es compleixen 34 anys des que les Balears van aconseguir «una fita transcendental», que va suposar l'establiment d'un sistema d'autogovern i la consolidació del principi de cooperació entre illes .

«L'autogovern ens ha permès assolir molts dels objectius que com a comunitat ens plantegem des d'un principi. Però difícilment podem consolidar i enfortir la nostra autonomia si no se'ns permet decidir res en qüestions cabdals com, per exemple, la política aeroportuària», ha criticat .

ELS REFUGIATS

En el seu discurs ha recordat als ciutadans que han hagut d'abandonar les Illes davant «la necessitat de trobar noves oportunitats» i els ha desitjat que puguin celebrar «d'alguna manera» aquesta festivitat.

Igualment, Picornell ha esmentat el drama dels refugiats que fugen de guerres «per acabar tancats en camps a Europa» i ha lamentat que «setmana rere setmana la Mediterrània es converteix en una tomba d'éssers humans que fugen de l'horror».

«Som molt afortunats, no ho oblidem mai. Gaudim d'un període de pau i democràcia, millorable, però que ens permet construir una societat més justa i lliure», ha destacat.

Finalment, en referència al seu càrrec com a president, Picornell ha manifestat que no es cansarà de dir com és d'important per a ell el compromís assolit i ha destacat que espera «estar a l'altura».

LECTURA DE L'ESTATUT

A les 12.15 hores, ha començat l'acte a la sala de plens amb la lectura de diversos articles de l'Estatut d'Autonomia a càrrec de Marina Bonilla, del col·legi Can Bonet de Sant Antoni de Portmany; Dominique, del centre d'educació especial Gaspar Hauser de Palma; Esther Vidal, de l'IES Marc Ferrer de Formentera i Lidia Valls, del col·legi La Salle d'Alaior.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.