Setmanari d'informació local - 138 anys

El Col·legi Oficial de Biòlegs de les Balears fa pública la seva posició de suport a Medi Ambient

7860

El Col·legi Oficial de Biòlegs de les Illes Balears ha fet públic, aquest dimecres, un comunicat on explica la seva posició de suport a la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca en relació a la plaga causada pel bacteri Xylella fastidiosa:


1) La Xylella fastidiosa és un perill que no s’ha de menystenir. El problema principal és que es troba ja estesa per bona part de les Illes Balears. Això es deu a que no es va fer cap tipus de control ni actuació quan, fa ja cinc anys almenys, va arribar amb plantes de jardineria. Celebrem la celeritat i transparència amb què s’ha afrontat aquest problema, i creiem fermament que aquesta hauria de ser la tònica amb totes les invasions biològiques al nostre
arxipèlag.

2) Les actuacions que es podrien haver fet amb el focus inicial haurien d’haver estat contundents, tal i com es detalla al protocol elaborat per la Unió Europea. Estem d’acord amb la Conselleria que ara, quan la plaga és estesa, no seria raonable aplicar mesures dràstiques puntualment. En aquests moments el que cal és treballar amb el màxim rigor científic i tècnic, alhora que amb la màxima diligència administrativa, per contenir, controlar i si pot ser eradicar aquesta nova plaga.

3) Les invasions biològiques són un fenomen complex i cada cop més freqüent, amb repercussions catastròfiques globals. Les Illes Balears, per la seva condició insular i per la gran quantitat d’espècies endèmiques, són especialment sensibles a aquestes noves plagues. Proposem que es faci un seminari tècnic, d’alt nivell científic, sobre les espècies exòtiques invasores, coordinat per la mateixa Conselleria junt amb el COBIB.

4) La deixadesa i la manca d’interès en aquest tema tan greu han propiciat els estralls que causen, per exemple, el becut vermell, les cabres assilvestrades, la barrinadora del garballó o la processionària, entre d’altres. Just en aquesta legislatura s’ha començat a posar-hi esment. Reclamem una reforma radical en l’organització de les tasques administratives, amb la creació d’una unitat transversal per a les invasions biològiques a les Illes Balears, específicament orientada, tècnicament preparada i adequadament dotada

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.