Setmanari d'informació local - 138 anys

El fracàs del 12 de setembre

6558
Festa de l'Estendard a Cort.

El 1997, el Consell de Mallorca, presidit aleshores per Maria Antònia Munar, decidí, davant la perplexitat d'historiadors i els sectors intel·lectuals, fixar com a diada institucional de Mallorca, el 12 de setembre.

La Diada fixada el 1997 ha fracassat en el sentit que mai no ha estat una festa viscuda pel conjunt de la població i, malgrat la quantitat de recursos econòmics i humans que s’hi han destinat els darrers 19 anys, no ha arrelat ni ha superat l’àmbit estrictament institucional.

Dues dècades després d'institucionalitzar el 12 de setembre, són molts pocs els mallorquins que sabrien explicar quin fet històric rememora.

De la seva banda, el dictamen elaborat per la Comissió especial, presidida per Lluís Apesteguia, recorda que el 31 de desembre sí que és una Diada més coneguda i sentida i que no ha estat ni és una festa exclusivament de Palma, per bé que, en cap moment es planteja que la institució insular faci ombra a la Festa de l'Estendard organitzada per l'Ajuntament de Palma.

La Comissió també proposa que cada any es triï una temàtica que serveixi de fil conductor per a tots o la majoria dels actes que se celebrin amb motiu de la Diada, com per exemple l’emigració mallorquina, el regne privatiu, les noves mallorquinitats, la música mallorquina al llarg de la història, els xuetes, el dret civil propi, la pagesia, la indústria, etc.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.