Setmanari d'informació local - 138 anys

El Govern presenta la marca «Pa d'aquí, forn i tradició»

L'objectiu és potenciar el producte local i de qualitat

6228

El conseller de Treball, Comerç i Indústria, Iago Negueruela, ha presentat avui el llançament de la marca «Pa d'aquí, forn i tradició», un distintiu de qualitat que vol posar en valor el pa tradicional davant els productes industrials que han proliferat els últims anys.

Aquesta iniciativa és fruit d'una col·laboració entre l'Institut d'Innovació Empresarial (IDI) i la Associació de Forners i Pastissers dels Illes Balears, amb la col·laboració de l'escola de disseny EDIB i de la Escola d'Hoteleria dels Illes Balears(EHIB).

Un dels objectius de la marca «Pa d'aquí» és identificar les fleques on s'elabora pa d'obrador, posar en relleu la qualitat del pa i el respecte al producte, a més de donar a conèixer el món que ho envolta i distingir el sector davant la forta competència d'establiments que venen pa.

Altres propòsits són potenciar la formació i el relleu generacional ja que és absolutament necessari per garantir el futur del sector, segons informa el Governen un comunicat.

A BALEARS HI HA UNS 280 FORNS

Els requisits necessaris perquè un establiment pugui obtenir aquest distintiu són ser un forn amb obrador i tenir un mínim d'un 70 % de producte d'elaboració pròpia. Segons les dades de la Associació de Forners i Pastissers, en Balears hi ha uns 280 forns que gestionen fins a 600 punts de venda que seran susceptibles de tenir la marca 'Pa d'aquí'.

Aquests establiments rebran un vinil amb la imatge gràfica de «Pa d'Aquí», a més de borses de cel·lulosa i de tela fabricades per a l'ocasió amb la imatge i un escrit que fa referència a tot el que suposa comprar i consumir un pa de forn tradicional.

L'acte, que ha tingut lloc a la seu de la EHIB, ha explicat també amb la presència del gerent de la Associació de Forners i Pastissers dels Illes Balears, Pep Magraner; la directora general de Comerç i Empresa, Pilar Sansó; la gerent del IDI, Núria Hinojosa; la directora de la EHIB, Maria Tugores; entre uns altres.

Una vegada presentades les accions del llançament de la marca «Pa d'Aquí», ha tingut lloc un tast comentat dels principals tipus de pa de les Balears a càrrec del «pannier» Pere Fabregà, forner de professió i col·laborador en les principals fires gastronòmiques i de restauració, està especialitzat en el maridatge de pans.

El sector de forners i pastissers de les Illes Balears ha canviat molt durant l'última dècada. La incorporació de la tecnologia del fred ha comportat alguns avantatges, però també ha facilitat l'increment de punts de venda de pa industrial.

Segons l'últim informe publicat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi ambient, les Illes Balears, Madrid i Canàries són les comunitats de l'Estat en les quals es consumeix menys pa.

«És evident que s'ha de promoure la cultura del pa que, de totes maneres, ha viscut en Balears una millorança els últims quatre anys. La recuperació de varietats com el pa de xeixa o la revaloració del llonguet constaten la tendència creixent d'identificar el pa d'obrador amb massa mare i fermentació llarga amb un producte d'alta qualitat», conclou la nota.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.