Setmanari d'informació local - 138 anys

Balears serà un desert a finals de segle si no es redueixen les emissions de CO2

5786
Imatge del Far de la Mola. | Autoritat Portuària

El sud de la península i Balears podrien reduir-se a un desert per a finals de segle si no es redueix la taxa actual d'emissions de CO2, segons un estudi de dos investigadors francesos.

L'estudi, de Joel Guiot, de la Universitat de Aix-Marsella, i Wolfgang Cramer, de l'Institut Mediterrani per a la Biodiversitat i Ecologia (IMBE), és un model del que ocorrerà amb la vegetació mediterrània segons el nivell d'emissions de carboni.

Aquest treball, publicat en la revista Science, ha utilitzat dades històriques i models informàtics per predir el possible impacte del canvi climàtic a la regió mediterrània, basat en els objectius per limitar l'escalfament global que 195 països van acordar l'any passat.

En aquest model, els investigadors s'han posat tant en el pitjor dels escenaris, avaluant situacions amb nivells d'emissions molt alts, però també han considerat què passaria si es mantenen els canvis de temperatura dins de l'objectiu de l'acord de París sobre el canvi climàtic, que estableix un màxim de 2ºC respecte als nivells preindustrials.

Ascens de la temperatura

En el pitjor cas, per a l'any 2100 les temperatures ascendirien prop de 5ºC globalment, la qual cosa provocaria que els deserts s'expandissin cap al nord a través de l’Estat espanyol i Sicília, han advertit els investigadors.

No obstant això, fins i tot si les emissions es mantenen dins del nivell objectiu de l'acord de París, el sud d'Europa experimentaria igualment una «substancial» expansió dels deserts, en una situació sense precedents en els últims 10.000 anys.

Per això, els investigadors consideren que per preservar la vegetació dins dels nivells actuals és necessari un objectiu d'1,5ºC en lloc del de 2ºC de l'acord de París. Els autors han arribat a aquestes conclusions examinant els canvis a l'entorn del Mediterrani experimentats durant els últims 10.000 anys, utilitzant els registres de pol·len per mesurar l'efecte que les temperatures van tenir sobre la vida vegetal.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.