Setmanari d'informació local - 138 anys

Gelabert: «Per ventura els sindicats, no ens hem sabut apropar a la gent»

«El cas de la nina de l'Anselm Turmeda, s'ha tret de context»

5746

Miquel Gelabert, secretari general de l'STEI des del maig d'aquest any, ha visitat avui de matí El Semàfor, d'Ona Mediterrània. L'any que ve se celebren els 40 anys del sindicat. Fa 20 anys, es va obrir a tots els sectors laborals privats i públics de les Illes Balears. Avui són la quarta força sindical. El sindicat compta amb una important presència a l'administració autonòmica i local així com a empreses privades.

Mobilització de dimecres i pròxima legislatura

Malgrat l'anunci fet per Rajoy, en el sentit de rectificar sobre les revàlides, Gelabert s'ha mostrat prudent ja que, segons ha explicat, es tracta d'una qüestió que encara no s'ha materialitzat. «La incertesa segueix» ha afirmat. Preguntat sobre com creu serà la pròxima legislatura el secretari general de l'STEI ha considerat que: «serà dur, aquesta incertesa no beneficia ningú».

Cas nina Anselm Turmeda

En relació a la polèmica generada a partir de la nina agredida a l'Anselm Turmeda, Gelabert creu que: «és un tema que, des del primer moment, s'ha tret de context. Aquí tothom ha d'assumir la seva responsabilitat, també l'administració. La Conselleria es va deixar arrossegar per un ressò mediàtic que no era contrastat» i ha recordat que «l'educació va més enllà de l'àmbit educatiu, la família és la principal institució on s'eduquen els fills».

Criminalització dels sindicats durant aquests darrers anys

Preguntat sobre la criminalització que s'ha dut a terme des d'alguns sectors, el representat de l'STEI ha apostat per l'autocrítica: «Vull partir de l'autocrítica, per ventura els sindicats no ens hem sabut apropar a la gent. La societat està molt individualitzada però jo trob necessari que participi. Hem d'actualitzar el discurs sociopolític. La responsabilitat, però, és de totes i tots».

Que ofereix l'STEI que no ofereixen altres sindicats?

Gelabert ha preferit descriure el sindicat enlloc d'entrar en comparacions amb altres: «L'STEI és una eina de transformació social, el món laboral forma part del món sociopolític. Posam el substantiu damunt la persona, no damunt el treballador. Com a persones, tenim unes responsabilitats socials que hem de voler i poder exercir. Nosaltres, econòmicament som autònoms, ens mantenim amb les quotes dels afiliats. Som un sindicat nacional de les Illes Balears que volem normalitzar la llengua catalana».

Relacions amb els altres sindicats

Quant a les estrategies d'acció conjunta, Gelabert a afirmat que: «Nosaltres apostam per la unitat sindical. A vegades el caràcter i les formes de les persones poden facilitar més o menys el treballar en comú. Des de l'STEI procuram cuidar la imatge perquè el fons i les formes són a vegades iguals d'importants».

El treballador pobre

Preguntat sobre la figura del treballador pobre que ha agafat protagonisme degut a la crisi econòmica, Gelabert ha dit que «a Les Illes els llocs de treball són poc qualificats. Jo ho llig amb l'educació. A Finlàndia l'educació és el centre social. Les empreses per exemple demanen estudiants qualificats mentre que aquí l'abandonament escolar és molt alt. Si les empreses demanen gent titulada, la gent tendrà motivació per a estudiar. Aquí tenim molts treballadors poc qualificats».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.