Setmanari d'informació local - 138 anys

EU sobre Valtònyc: «És una barbaritat pròpia dels temps de la Inquisició»

La fiscalia demana 3 anys i 8 mesos de presó per al raper mallorquí

5742
El raper Valtónyc, a la imatge. | Tribuna Mallorca

La fiscalia de l’Audiència Nacional demana tres anys i 8 mesos de presó pel raper mallorquí Valtònyc per injúries al Rey i per enaltiment del terrorisme, pel contingut d’una de les seves cançons, denunciat per una organització d’extrema dreta. EU ha mostrat la seva sorpresa i indignació davant aquesta sol·licitud de pena, «més pròpia dels temps de la Inquisició que d’un estat democràtic» han expressat en un comunicat de premsa.

«El delicte d’injúries al Rei mai hauria d’haver format part del Codi Penal, el monarca ja té prou privilegis perquè se li afegeixi una categoria penal especial als que critiquen la monarquia –encara que utilitzin un llenguatge considerat «políticament incorrecte»- o que vulguin la seva desaparició». I afegeixen que «Pel que fa a l’enaltiment del terrorisme, és una figura delictiva que s’utilitza per part dels sectors més reaccionaris de la judicatura i per l’extrema dreta política per atacar qualsevol actitud discordant amb el discurs oficial, encara que no suposi que s’hagi incitat a practicar la violència o el terrorisme».

«L’enaltiment de terrorisme va ser també l’excusa que es va utilitzar contra a companyia Títeres desde Abajo, cosa que va comportar el seu ingrés immediat a presó, encara que després foren absolts. En aquest cas, es va tergiversar completament el missatge de la seva representació, que era una crítica dura a algunes actuacions de la policia i no una defensa dels grups terroristes. A més, els inquisidors –policia, jutges i extrema dreta- demostraren la seva ignorància, ja que els «títeres de cachiporra» són un espectacle infantil i tradicional del qual la violència (fictícia) sempre n’ha format part».

«Cap persona sensata pot entendre que els exabruptes de Valtònyc poden ser una incitació real a cometre actes terroristes. Pel que fa al seu contingut suposadament violent, és molt inferior a l’agressivitat de l’himne de la Legión, amb la diferència substancial que aquest és un cos de l’exèrcit que exhibeix la seva agressivitat i armament davant el Rei en la desfilada de la Hispanidad, amb l’aplaudiment entusiasta dels mateixos sectors que amenacen els artistes crítics.

«No ens deixem enganyar, la persecució contra Valtònyc, com la que es va produir contra Títeres desde Abajo o Javier Krahe no és per a protegir drets o per evitar que s’inciti a la violència, sinó un atac en tota regla a la llibertat d’expressió i a les veus crítiques. El que volen és que damunt dels escenaris només es puguin veure espectacles com els d’Eurovisión o Operación Triunfo, però la cultura alternativa, la que qüestiona els valors establerts, ha de quedar fora. Si no ho entenen a les bones, els aplicaran el Codi Penal, encara que s’hagi de forçar fins a límits increïbles la seva interpretació. Per tot això, EU demana la retirada de la petició de pena contra Valtònyc i la seva absolució». El comunicat de la formació progressista acaba expressant tota la seva solitdaritat al raper mallorquí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.