Setmanari d'informació local - 138 anys

El TSJB admet el recurs del GOB contra l'ampliació de la concessió a Alcudiamar

5688
El TSJB admet a tràmit el recurs del GOB contra l'ampliació de la concessió per 12 anys a Alcudiamar.

El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears ha admès a tràmit el recurs presentat pel GOB contra l'ampliació de la concessió per 12 anys a Alcudiamar. L'empresa havia aconseguit l'ampliació del termini per construir una zona esportiva a la zona de serveis del Port d'Alcúdia.

Cal recordar que el GOB va presentar el passat mes de setembre davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears, un recurs contenciós contra l'anunci de l'Autoritat Portuària de les Balears contra l'acord d'ampliació del termini concessional fins a l'any 2030 a Alcudiamar S.L. per considerar que aquesta ampliació «no s'ajusta a dret».

Segons ha informat el GOB, d'una banda, s'infringeix, l'article 85.3 del TR de la Llei de Ports del 2011 perquè l'APB no ha sol·licitat els preceptius informes a les administracions urbanístiques competents. És a dir, l'administració municipal i insular: l'Ajuntament d'Alcúdia i el Consell Insular de Mallorca. D'altra banda, l'acord de 06/04/2016 d'ampliació del termini concessional, s'ha adoptat sense el preceptiu informe d'avaluació d'impacte ambiental del projecte bàsic autoritzat.

La Resolució dictada per la Direcció General de Medi Ambient del Govern Balear el 16/06/2016, insta al promotor ALCUDIAMAR S.A., a presentar davant l'òrgan substantiu els documents escaients per tal d'iniciar el procediment d'AIA simplificada, perquè considera que les obres d'ampliació de la dàrsena podrien afectar apreciablement a la zona LIC ZEPA (integrades en la Xarxa 2000).


Conforme a la normativa aplicable, procediria la redacció d'un AIA ordinària. Si consideram els efectes acumulatius del projecte de construcció de l'estació marítima (més de 40.000 '00 m2.) + projecte seleccionat de Marina Alcanada Group S.L. que preveu una dàrsena d'11.000 '00 m2. + els 12.000 '00 m2., d'ampliació de la dàrsena autoritzada a Alcudiamar S.L., se superarien les 5 hectàrees de superfície.


En aquest sentit, L'AIA, hauria d'estudiar les diferents alternatives a l'ampliació de la dàrsena (també l'alternativa 0) i així mateix, la substitució d'aquesta inversió per projectes més sostenibles i de regeneració i compensació dels efectes negatius causats per les instal·lacions del port esportiu a la làmina d'aigua interior i, assenyaladament, a la platja d'Alcúdia.


Així, l'informe d'IMEDEA d'aquest passat mes de juny, deixa palès que part de la sedimentació d'arenes fines «queden eventualment atrapades en la zona nord a causa de la configuració del port esportiu».


Finalment, el GOB conclou que «el port esportiu mai s'hauria d'haver construït en la ubicació actual; però, el punt feble de l'informe d'IMEDEA, és que no examina altres temes cabdals, com ara la qualitat de l'aigua, fer una nova instal·lació per a varar, pintar, etc., molt probablement suposaria més contaminants a l'aigua, i d'això no se'n parla».

«Aquella zona ja té problemes d'eutrofització per culpa del port» assegura el GOB. Encara que, segons IMEDEA l'ampliació de la dàrsena en 12.000 m2., no afecta la dinàmica de transport de sediments d'arena, sí que podria afectar a la qualitat de l'aigua si suposa abocaments addicionals, que sempre són absolutament inevitables en un port», han afegit.

Per això, el GOB demana que «s'anul·li, revoqui i deixi sense efecte», l'acord impugnat per ser «contrari a dret».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.