Setmanari d'informació local - 138 anys

«Si hem tombat el TTIP, podem tombar el CETA»

Considera «imprescindible» la transició energètica

5422
Margalida Ramis, a la imatge. | Ultima Hora

La portaveu del GOB Margalida Ramis ha fet avui dematí una crida, des del Programa d'Ona Mediterrània La Vila del Pingüí, a participar a la manifestació convocada per a demà a les 18:00. Ramis també s'ha referit a altres qüestions d'interès.

Crida per a la mobilització de dissabte horabaixa

«La mobilització es fa dins el marc d'una mobilització internacional anomenada «tardor i resistència» per fer front a aquests dos tractats (TTIP i CETA) que acaben pervertint les llibertats individuals i la sobirania dels estats i les nacions per posar-hi per damunt els interessos de grans transnacionals que comercialitzen amb absolutament tot» «Davant aquesta realitat que pot semblar abstracte i llunyana però que té unes implicacions directes sobre el nostre dia a dia. A partir d'aquí, nosaltres demanam que la gent s'informi i reaccioni. Volem demanar també als responsables polítics d'aquí i de l'Estat espanyol que, com a Estat facin front a aquest tractat».

Nous imposts ambientals i ecotaxa

Preguntada sobre els nous impostos i l'Impost Turístic, Ramis ha afirmat que: «El debat ha estat una mica pervers; en el moment en que des de MÉS, es va plantejar posar nous impostos, cosa que estava entre els acords de govern i que ha d'impulsar la Conselleria de Territori, que gestiona el PSOE. Veim que MÉS, posa sobre la taula la qüestió d'aquests impostos i el PSOE per tal d'evitar la discussió i el debat sobre nous impostos diu que prefereix augmentar l'ecotaxa. Per nosaltres l'ecotaxa i aquests altres impostos, no tenen res a veure. L'ecotaxa la paguen els turistes i ha de ser per a projectes mediambientals, els altres impostos haurien de servir per fer una transició energètica amb la qual ens consta que el Govern hi treballa amb decisió. Per anar cap a aquí, animam al Govern a seguir en aquesta línia perquè sabem que no serà fàcil, però des del GOB ho valoram com imprescindible.

Energia solar: se'n facilita el seu ús?

Sobre la situació actual en la qual es troba l'energia solar, Ramis considera que: «El Govern Central té molt penalitzat l'autoconsum, en canvi per a nosaltres i també pel Govern és una de les peces claus per a la transició energètica; que puguis produir l'energia que necessites per a ca teva. Això està penalitzat a través d'un impost que ve de la normativa estatal.» «El marc legislatiu estatal, afavoreix les elèctriques i penalitza les renovables».

Portes giratòries

En relació a l'habitual polèmica sobre les portes giratòries, la portaveu del GOha valorat al programa que: «Ha quedat molt en evidencia la perversió de la política energètica estatal, és una de les polítiques que amaga més perversions i més interessos privats i concrets amb molts guanys econòmics» «La trajectòria del ministre Soria dins aquest camp, ha estat lamentable».

TTIP i CETA

El TTIP (tractat transatlàntic de comerç i inversions entre la Unió Europea i els Estats Units) es troba actualment en un punt mort en la seva negociació. Però el CETA, la seva versió canadenca, seria el seu substitut. Els seus objectius són entre d'altres afavorir el lliure comerç. Es tem però que això perjudiqui seriosament els productes locals. Per exemple, l'arribada massiva de l'ametlla californiana, perjudicaria la mallorquina que té un preu més alt al mercat. El mateix podria passar amb diferents tipus de carn. Perjudica per tant al petit comerç i producte local.
Si finalment es porta endavant el CETA enlloc del TTIP, les empreses dels EEUU amb seu a Canadà es podrien adherir al Tractat, la qual cosa a efectes pràctics fa que el CETA s'assembli molt al TTIP. Tal com assenyala Ramis, ambdós tractats i el que representen són qüestions encara molt poc conegudes entre la ciutadania però que tenen unes possibles repercussions molt clares i directes en el nostre dia a dia.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.