Setmanari d'informació local - 138 anys

Abril: «Hem de demostrar que la sobirania beneficia una majoria de la població»

«El més probable és que els diputats del PSIB es botin la disciplina de vot»

5258

Avui dematí, el diputat i co-portaveu de MÉS David Abril ha visitat La Vila del Pingüí d'Ona Mediterrània. Començant per la conferència que va pronunciar dilluns passat «Crisi de l'estat espanyol, alternatives, la sobirania com a element de ruptura i transformació social», les polèmiques declaracions en relació a la crisi del PSOE i altres qüestions d'actualitat han centrat l'entrevista d'Ona amb el polític de MÉS.

Eixamplar l'espai sobiranista com a repte

Preguntat sobre com veu factible ampliar aquest espai polític, Abril ha fet el següent anàlisi: «Tenim tres emergències; en primer lloc la social, la precarietat, desigualtat i pobresa estan més esteses dins la nostra societat, l'emergència econòmica que és a la vegada ecològica, i l'emergència de país que fa que tenguem pitjors serveis públics que qualsevol altra comunitat de l'Estat en sanitat, educació i serveis socials, a tot això l'hi hem de sumar l'onada de neocentralisme de Montoro i companyia. Això ens fa més província que Comunitat Autònoma. Madrid ens pot bloquejar serveis que en termes de competències o sobirania ens corresponen a nosaltres. Si som capaços de connectar aquestes tres emergències fent veure que necessitam la sobirania per a canviar aquestes coses, pensam que podem connectar amb la majoria de la gent. Fins ara el sobiranisme havia estat cosa de minories, nosaltres ho volem convertir en un projecte de país».

Pot el sobiranisme arribar a nous segments socials?

Preguntat sobre quines fórmules planteja per a augmentar la consciència ciutadana sobre la qüestió, Abril ha posat un exemple clar i concret: «La setmana passada, ens varem reunir al Parlament tots el grups parlamentaris amb els treballadors de terra de l'aeroport de Palma, aquesta gent pateix la pitjor de les precarietats. No volen saber res de política, quan si hi ha una eina de regulació econòmica per excel·lència aquesta és l'aeroport de Palma on el Govern, parlant en plata, no hi pinta un pebre. La precarietat d'aquesta gent té a veure en com es gestiona l'aeroport. El repte es fer veure a aquesta gent que, poder gestionar l'aeroport des d'aquí redundaria en el seu benefici»

El Procés del Principat

Sobre l'evolució recent de la política catalana i la seva influencia a les Balears, Abril considera que: «Les societats catalana i balear, no són un mirall, basta veure com el PP a Catalunya, és el partit minoritari, mentre que aquí segueix sent el majoritari. Ens hem de quedar amb allò que l'ha fet un èxit. I és el fet que els polítics van darrere del poble i que cada 11-S veim al carrers la mobilització més gran de tot Europa. Si fos pels polítics, no n'hi hauria potser de procés. La garantia de l'èxit es que la gent es senti seu aquest procés. Aquí encara estam enfora de l'estat d'ànim col·lectiu que hi ha a Catalunya. Però el que per exemple podríem demanar el 2019 a la gent, és si creu que els aeroports s'han de poder gestionar des d'aquí»

Estatut d'autonomia

«La constitució espanyola ha quedat en paper banyat; s'han donat doblers als bancs mentre que a dia d'avui, es segueix fent fora gent de les seves cases. L'estat de les autonomies, se l'han carregat amb una nova onada de centralisme. A l'hora de negociar amb Madrid et trobes amb un mur»

Crisi del PSOE

«El pitjor del Comitè Federal del PSOE de dissabte passat és que obri la porti a que hi hagi un govern presidit per Rajoy, del PP, el partit de la Gurtel, Bàrcenas, Matas, Rita Barberà...»

Disciplina de vot dels socialistes

Quant al possible trencament de disciplina de vot en una hipotètica investidura de Rajoy, Abril creu que: «Si be tot apunta cap a una abstenció, la crisi política es de tal magnitud, que no crec que la disciplina de partit pugui resistir-la. De fet, el PSC ja s'ha manifestat en aquesta línia o altres diputats del partit que demanen que sigui la militància qui decideixi. El més probable és que els diputats del PSIB-PSOE desobeesquin aquesta disciplina de vot, així hauran obeït la disciplina dels militants d'aquí que no volen que es voti un president del PP.

Polèmica sobre la crida a la gent del PSOE

Sobre les declaracions de dilluns passat, les quals varen alçar una important polseguera, el parlamentari, ha exposat la seva visió: «Dilluns vaig fer unes declaracions que es varen treure de context; des de MÉS no hem fet mai una invitació formal als militants o votants socialistes perquè canviïn el sentit del seu vot. Ara, sí que creim que el PSOE hauria de deixar votar la seva gent, com acostumam a fer nosaltres.

Possibles terceres eleccions i coalició amb Podem

Sobre la possibilitat, avui mes llunyana, de terceres eleccions i de la coalició amb Podem i Esquerra Unida, en cas de convocatòria electoral, Abril ha opinat que: «No hi ha pràcticament ningú dins MÉS per Mallorca que aposti per reeditar una coalició com la que vàrem fer. Tampoc crec que hi hagi terceres eleccions a causa de la forta operació de pressió que s'ha fet damunt el PSOE. En tot cas si m'equivoc i n'hi ha, serà la nostra gent en assemblea qui decidirà que és el que hem de fer».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.