Setmanari d'informació local - 138 anys

David Abril: «Les desconnexions es fan des de baix»

5058

El diputat i coportaveu de MÉS per Mallorca David Abril va assegurar aquest dimarts, en una conferència al Club Diario de Mallorca, que els processos sobiranistes «es fan des de baix». Així mateix va afirmar que «no basta un canvi de govern» sinó que és necessari «un canvi de mentalitat».

El d'IniciativaVerds també va asseverar que el sobiranisme «ha de ser un projecte inclusiu» i que «més enllà del projecte cultural o lingüístic, que també, hi ha d'haver un projecte capaç d'atreure a persones que també volen un canvi profund».

Abril va començar la xerrada explicant que «l'embolic del PSOE» no és una qüestió «purament seva», interna, de partit, sinó que «representa la crisi total del sistema polític espanyol». En aquest sentit, va assegurar que la traïció dins del PSOE «tanca qualsevol possibilitat d'enteniment civilitzat entre Catalunya i Espanya», que i de fet, «aquest és l'altre problema de fons: que tornin a guanyar unes posicions que ignoren i menystenen la realitat profundament plural dels territoris i pobles que ara per ara conformen l'Estat espanyol».

Abril va aprofundir que «el debat sobre la sobirania és el debat sobre el dret de ser i de decidir de les persones i els pobles, i no és una qüestió candent i de màxima actualitat aquí, sinó arreu».

Segons la seva opinió, l'Estat de les Autonomies, ha «petat» per dos elements: les polítiques d'austeritat i la qüestió catalana, perquè els ciutadans del Principat «han estat els primers a dir prou».

Els problemes de les Balears, segons Abril

David Abril va citar com a principals problemes de les nostres illes: «l'emergència social i la pobresa», que es cronifiquen i es mantenen al voltant d'un 25% de la població; «l'estacionalitat» que segueixen «ferint de mort un mercat laboral que premia la precarietat i empara el sorgiment de la nova classe de treballadors i emprenedors pobres»; «la violència masclista», que és «la que exerceixen els homes contra les dones, la que es produeix i reprodueix cada dia als mitjans de comunicació amb estereotips de dones reduïdes a objectes, i la que enguany ja carrega cinc dones mortes a la motxilla»; «l'emergència ecològica», «que no ve d'ara, perquè ja fa bastants anys que diagnosticàrem que la nostra petjada ecològica feia necessari disposar de 6 vegades el territori que tenim per poder mantenir el nostre nivell de consum de recursos, però que enguany hem sentit especialment per la conjuntura desgraciada d'altres terres germanes»; «i l'emergència de país», en un vessant lingüístic i cultural.

Abril va reconèixer que l'Estat «només ens vol per fer doblers», «menysprea la diversitat» i «combat el dret a decidir de la gent i dels pobles».

La solució: la sobirania

Així mateix va assegurar que totes les emergències abans esmentades només les podrem abordar parcialment, «des d'una sobirania no sé si plena, però sí molt més ampla que la que tenim avui dia».

Malgrat això, va apuntar que no es pot plantejar a les Balears ara mateix «un referèndum de secessió», però sí que es pot plantejar, segons ell, «un referèndum sobre si volem gestionar els nostres aeroports des d'aquí com a eina de sobirania».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.