Setmanari d'informació local - 138 anys

El GOB insta el Consell de Mallorca a modificar la llei de caça i eliminar els «terrenys lliures»

El grup ecologista «aplaudeix» la decisió de l'Ajuntament de Palma de no acollir-se al pla marc de caça

El Grup d’Ornitologia Balear (GOB) insta el Consell de Mallorca a modificar la llei de caça i eliminar els ‘terrenys lliures d’aprofitament comú’. Tal com ha explicat el grup ecologista aquesta figura es va establir amb la llei espanyola de caça de 1970 per tal de possibilitar la caça a tots els caçadors en aquelles finques que no eren vedat privat.

En aquest sentit, el GOB ha remarcat que la mesura pretenia la «socialització de la caça» però amb «greus inconvenients». Així, l’any 2006, amb motiu de l’aprovació de la llei balear de caça, «es tingué l’oportunitat d'actualitzar la llei i donar la passar que feia anys ja havien donat altres comunitats autònomes: permetre la caça només als terrenys que compten amb una certa ordenació (els vedats de caça) i eliminar la conflictiva figura dels “terrenys lliures”. Però això no va ser així».

La farsa del “pla marc”

L’entitat ecologista ha recordat que la llei balear de caça estableix que només es pot caçar als terrenys que comptin amb planificació cinegètica. «Per això els vedats de caça compten amb plans tècnics de caça impulsats pels seus titulars. Què feim idò amb els terrenys lliures, on ni hi ha cap responsable de l’aprofitament cinegètic que es pugui fer càrrec de la planificació? Per això a la llei balear de caça es va establir l’anomenat “pla marc”, que és una simple taula on s’indiquen els dies de caça i cupos de captura per a les diferents espècies caçables. De planificació, res de res (no incorpora els continguts obligatoris per als plans tècnics de caça: objectius, previsió de captures, nombre de jornades de caça previstes, zonificació, pla de millores, ...)», ha assegurat l’entitat.

Segons ha explicat el GOB, cada any els ajuntaments han de comunicar al Consell de Mallorca si s’adhereixen o no al “pla marc”. «Davant això, l’Ajuntament de Palma, que compta amb una superfície important de “terreny lliure” ha decidit enguany no fer-ho. Altres 26 municipis de Mallorca a data d’avui encara no s’han acollit al pla marc, tot i que és previsible que alguns ho facin abans del començament de la temporada de caça menor (12 d’octubre)», ha asseurat el GOB que insta els ajuntament a «no fer-ho».

Molts de caçadors a tot Mallorca

El GOB ha assegurat que Mallorca és un espai molt poblat, amb molts caçadors i amb un ús molt intens del medi rural, ja sigui per l’activitat agrària, per habitatge, o per l’oci. «Davant aquesta situació és fàcil que la caça entri en conflicte amb els altres usos. Per això cal legislar per tal que la caça només es pugui realitzar als vedats de caça, terrenys on es compta amb el vist i plau de la propietat i es compta amb la corresponent planificació i gestió cinegètica», ha afirmat finalment.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.