Setmanari d'informació local - 138 anys

MÉS reclama que la Constitució espanyola faciliti la democràcia directa

4712
MÉS reclama que la Constitució espanyola faciliti la democràcia directa. | Arxiu

Una Proposició No de Llei presentada per MÉS per Menorca i Mallorca demana al Parlament perquè aquest, a la vegada, sol·liciti al Govern de l’Estat que procedesqui a una reforma constitucional que faciliti l’exercici de la democràcia d’una forma més directe.

Els diputats de MËS a la cambra balear consideren que existeix desmotivació i desafecció polítiques i una baixa participació electoral. «La societat reclama més democràcia i participació i es fa evident en les diverses manifestacions. Facilitar aquesta participació passaria per reduir a la meitat el nombre de firmes per a una iniciativa legislativa popular, o com a màxim que representi un 1% del cens electoral», asseguren les formacions.

Segons els partits, també l’Estat es reserva la competència d’autoritzar la convocatòria de consultes populars per la via de referèndum. «Un procediment que és excessiu i complex i d’aquí que esdevengui poc democràtic. Les CCAA, els Consells i els ajuntaments han de poder consultar els ciutadans sense haver de requerir l’autorització del Consell de Ministres».

La PNL que presenta MÉS consta de tres punts:

1- El Parlament de les Illes Balears insta El Govern de l’Estat perquè iniciï el procediment de reforma constitucional de l’article 87.3 en el sentit de reduir de 500 mil a 250 mil les signatures necessàries per iniciar una iniciativa legislativa popular.

2- El Parlament de les Illes Balears insta el Govern de l’Estat perquè iniciï el procediment de reforma constitucional per modificar l’article 92 en el sentit d’introduir la iniciativa ciutadana per a la convocatòria de referèndums, que haurà de venir avalada per almenys el 3 % del cens electoral, i que prevegi les condicions per al seu caràcter vinculant.

3- El Parlament de les Illes Balears instà el Govern de l’Estat perquè iniciï el procediment de reforma constitucional per derogar l’apartat 32 de l’article 149.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.