Setmanari d'informació local - 138 anys

‘Fent Carrerany’, 30 anys «fent poble»

4616
Durant l'acte es va reconèixer la feina a: l'Associació de Música de Maria, a Maria Antònia Oliver i a l'Associació de Memòria Històrica per Mallorca. | @FentCarrerany

Aquest passat cap de setmana el poble de Maria de la Salut ha celebrat el 30è aniversari de ‘Fent Carrerany’. Més d’un centenar de persones van engrescar-se en la celebració de l’aniversari d’aquesta revista forana mensual. Segons el batle del poble, Biel Mas, l’acte va ser «preciós. Va haver-hi molta gent en un ambient bo i festiu». Entre els assistents hi va haver diferents cares conegudes: Miquel Ensenyat, el president del Consell de Mallorca, Ruth Mateu, la consellera de Transparència, Cultura i Esport i Biel Mas, el batle del poble. A més dels responsables de l’Associació: Eulàlia Ferriol, Magí Ferriol i Joan Gelabert.

L’Associació ha volgut celebrar l’aniversari sense deixar ningú indiferent. S’han planificat diversos actes en quatre mesos. El mes de juny la vila de Maria de la Salut va rebre la visita de Carles Capdevila (exdirector del diari Ara). Aquest mes de juliol, concretament el passat cap de setmana, es va fer el sopar d’aniversari. En aquest es va fer un reconeixement a diverses entitats mariandes o lligades d’alguna manera amb el poble. Una d’aquestes va ser l’Associació de Música de Maria. També es va reconèixer la feina a Maria Antònia Oliver (per l’actuació de ‘Las Muchas’) i a l’Associació de Memòria Històrica de Mallorca. L’acte va acabar amb un vídeo dels 30 anys de feina de l’Associació i un concert de Tutti Quanti. Per als dos mesos vinents també hi ha organitzats diferents actes. A l’agost hi haurà l’actuació d’un mag i al setembre una taula rodona sobre la premsa forana.

«Quantes vegades els nostres desitjos d’amillorament del nostre poble han quedat en això; desitjos, aspiracions no realitzades (...) És per això que cal unir-se. Renunciar a la crítica destructiva, fer carrerany cap a un objectiu comú: Fer poble (...) Amb aquesta idea ha nascut l’Associació FENT CARRERANY.» Aquest és l’editorial del núm. 0 de la revista de Maria de la Salut l’any 1986. «Després de 30 anys la voluntat de fer poble segueix viva» Així ho veu Joan Gelabert, un dels responsables actuals de l’associació i col·laborador als inicis del projecte de la revista. Segons ell «fer poble és posar damunt paper totes aquelles coses que donen un valor col·lectiu» sempre «defensant la llengua i la cultura del poble». Tot i això, és obvi que hi ha hagut un canvi, i és el tecnològic. «La manera de fer fa 30 anys era amb màquines d’escriure i fent els dibuixos a mà» en canvi, avui dia «la feina s’ha simplificat». Per al batle aquesta revista «és una icona, ja que tothom del poble té com a primera font d’informació ‘Fent Carrerany’».

Han passat 30 anys d’història per a la revista ‘Fent Carrerany’ i són dues generacions que han passat per la seva redacció . «Han canviat col·laboradors, hi ha hagut renovacions», recorda Gelabert, però l’esperit de la revista segueix sent el mateix «fer poble».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.