Setmanari d'informació local - 138 anys

El diumenge 29 de maig s'inaugura l'escultura en homenatge a la batalla d'Inca

3386
L'escultura s'instal·larà al carrer Jaume Armengol d'Inca i és una reivindicació de la memòria històrica de Mallorca.

El proper diumenge 29 de maig, a les 20:30, es farà l'acte d'inauguració de l'escultura en homenatge a la batalla d'Inca feta per l'escultor Antoni Miquel Morro Mas. L'escultura s'instal·larà al carrer Jaume Armengol d'Inca i és una reivindicació de la memòria històrica de Mallorca.

L'esdeveniment comptarà amb l'actuació de Biel Majoral, que acompanyat de diversos músics i amics interpretarà les cançons més conegues del seu repertori.

L'acte està organitzat conjuntament per l'Associació Ona Mediterrània i el Grup Blanquerna, en la línia, compartida per ambdues associacions, de reivindicar la història de Mallorca. Ona Mediterrània és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu la defensa i promoció dels mitjans de comunicació en català. El Grup Blanquerna també és una associació sense ànim de lucre, nascuda l'any 1985 amb Climent Garau Arbona com a president. El 2013 es refundà com a think tank sobiranista i com a espai de debat i reflexió, plural i transversal que, des de posicions crítiques i transformadores, treballa al servei de Mallorca i dels Països Catalans.

La història recobrada

L'artista Antoni Miquel Morro Mas (Palma 1980) ha estat l'encarregat del disseny de l'escultura en homenatge a la batalla d'Inca (31 d'agost de 1452) succeïda entre l'exèrcit forà i els mercenaris del rei Alfons d'Aragó. El Context històric es situa en el trieni 1450-1453, de l'alçament dels forans en armes contra el govern corrupte de Ciutat i contra les oligarquies ciutadanes dominants. Després de tres setges contra la Ciutat i de més de dos anys de revolta a causa de l'incompliment dels acords pactats amb el govern amb matèria fiscal i política, el rei Alfons d'Aragó -que des de 1442 resideix a Nàpols- s'inclina a favor del govern i dels poderosos, i tramet un exèrcit mercenari comandat pel virrei de Sardenya, Francesc d'Erill. La batalla produïda en el vinyet d'Inca el 31 d'agost de 1452 suposa la derrota per la força de les armes dels forans i menestrals revoltats. L'escultura commemorativa (amb unes mides de 160 x 60 x 50 cm) està pensada per a ser ubicada en el casc urbà d'Inca. Consisteix en un pilar de ciment coronat per una peça quadrangular de ferro fos. En ella hi trobam representacions de la batalla d'Inca succeïda el 1452 i, al capdamunt de la peça, l'escut de la Ciutat. L'artista va pensar que amb aquesta representació plàstica del moment històric que es vol commemorar el discurs és més compacte i assoleix l'interès de l'espectador. Al pilar una inscripció, també en ferro, permet contextualitzar a l'espectador la imatge que veu representada. El conjunt es subjecta a l'altura de l'espectador, en un monòlit de ciment encofrat. L'escultura, que no necessita manteniment, es pot acompanyar per elements florals propis del disseny estètic d'espais urbans.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.