Setmanari d'informació local - 138 anys

Compte enrere perquè 'Palma' deixi de ser 'Palma de Mallorca'

3252

Hi tornarà a haver canvi de nom per a la capital de les Balears. L'Ajuntament de Palma va aprovar el mes de gener el canvi de toponimia i aquest dimarts eleva al ple del Parlament una Proposició de Llei perquè es prengui en consideració la modificació de la Llei de capitalitat. Així, 'Palma de Mallorca' tornarà a ser 'Palma', sense l'afegitó.  La proposta compta amb els informes favorables dels serveis jurídics municipals, el cronista de la ciutat i dels serveis lingüístics de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Cal recordar que va ser el PP qui l'any 2012 va introduir una modificació en el text de la Llei de capitalitat, on, en contra del que diu l'Estatut d'Autonomia, va establir el nom de 'Palma de Mallorca' com l'oficial de la ciutat. 

La proposta s'aprovarà, previsiblement, amb els vots de PSIB, MÉS, Proposta per les Illes i el PI. El PP ja ha avançat que votarà en contra de retornar al nom de 'Palma' per motius de màrqueting turístic. 

'Palma de Mallorca', un nom 'foraster'

El juny del 1998, el lingüista, professor de la Universitat de les Illes Balears i expert en toponímiaGabriel Bibiloni, escrivia en un article:«'Palma de Mallorca' és un nom recent, foraster [...] els espanyols sentiren -i senten- la necessitat de diferenciar 'Palma', 'Las Palmas' i 'La Palma', noms amb els quals sempre s'han fet un embolic considerable. I aquesta qüestió [...] és l'origen de l'esguerro 'Palma de Mallorca'. Un nom que sempre en general, però sobretot al llarg del segle XIX i fins ben entrat el XX, ha estat més d'ús exterior que no pas fet servir pels mallorquins».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.