Setmanari d'informació local - 138 anys

La Justícia argentina ha ordenat l'exhumació d'una fossa a Porreres

2946

La Justícia argentina ha respost a la querella dels crims del franquisme amb l'activació de les tramitacions per a les exhumacions en territori espanyol de desapareguts en la dictadura de Franco o identificació de restes en un banc d'ADN català, entre d'altres. L'informe de la jutgessa María Romilda Servini de Cobria sol·licita als tribunals espanyols la investigació d'aquests fets, entre els quals inclou l'exhumació de la fossa de Porreres.

L'ordre que ha d'arribar a Manacor

Maria Antònia Oliver, de l'Associació Memòria de Mallorca, ha confirmat a aquest mitjà que l'exhort ha d'arribar al jutge d'Instrucció de Manacor. En ser una causa tramitada a l'Argentina, el document es considera una ordre, de manera que en un principi el jutge no es pot negar a l'exhumació.

La localització

Els cossos que contempla l'informe es troben suposadament enterrats en una fossa comuna, situats en la part esquerra-central del Cementiri Municipal de Porreres «al costat d'una zona amb jardí», a vint metres de l'entrada principal del cementiri. Tant la Societat de Ciències Aranzadi com l'Associació Memòria de Mallorca van oferir recursos tècnics i personal per portar endavant les tasques d'exhumació.

Les víctimes

Segons Oliver, aquesta fossa és peculiar perquè «s'hi espera trobar cossos de persones de 29 municipis de Mallorca». En aquest sentit, Oliver ha informat que les famílies no van ser mai informades de l'assassinat de les víctimes: «se'ls va dir que els seus familiars van ser alliberats de la presó».

La justícia espanyola

La demanda d'investigació a la justícia espanyola sobre els fets del franquisme no va prosperar, de manera que Memòria de Mallorca va dirigir-se a la Justícia Argentina. En aquesta línia, Memòria de Mallorca i els familiars de les víctimes tenen esperança en aquest exhort, i en la tramitació de la Llei de fosses del Govern.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.