Setmanari d'informació local - 138 anys

L'STEI proposa mesures per incentivar l'ús del català a les escoles

2928
La proposta del sindicat concreta cursos de llengua per al professorat que vol continuar perfeccionant el català i classes de català per a pares i mares dins els centres escolars. | Arxiu UH/M.Martorell

L'STEI ha celebrat la constitució de la comissió d'experts per treballar un model lingüístic escolar consensuat, arran de la segona reunió de la Mesa Tècnica per a la Normalització Lingüística del català d'aquest dijous. En aquest sentit, el sindicat ha proposat una sèrie de mesures «per incentivar la presencia i l'ús del català als centres educatius públics i privats concertats» i per aconseguir que la població escolar aprengui el català «i en acabar l'escolarització obligatòria conegui les dues llengües oficials». D'altra banda, també ha demanat que es consideri la integració d'experts de Menorca i de les Pitiüses, com experts docents que coneguin i treballin a cooperatives d'ensenyament o a centres privats concertats.


Desenvolupament de la Llei de Normalització lingüística

L'STEI demana la superació del decret de mínims i el desenvolupament de la Llei de Normalització lingüística (LNL) per poder arribar a l'ensenyament 100% en català «i poder garantir l'aprenentatge de les dues llengües oficials». En aquest sentit, l'organització assenyala que «és important que disposem d'un estudi, centre a centre, de la situació del català en el marc del desenvolupament del decret de mínims, tant en els centres públics com en els privats concertats».

Incentivar el català als centres, a l'Administració o al carrer

En la mateixa línia, el grup demana que es concretin «una sèrie d'objectius a curt i llarg termini i que les mesures de normalització lingüística (NL) que s'implantin es facin d'acord amb el marc general del Pla de NL que elabora el Consell Social de la Llengua Catalana». Segons l'STEI, «és urgent la posada en funcionament d'aquest Pla a tots els àmbits, així com mesures concretes i de discriminació positiva per incentivar la presencia i l'ús del català dins els centres, al carrer, a l'Administració i als mitjans de comunicació».

Cursos de català per al professorat, pares i mares

La proposta concreta «cursos de llengua per al professorat que vol continuar perfeccionant el català», per treballar la competència comunicativa, la comunicació no verbal i les actituds lingüístiques positives «que garanteixen el manteniment de la llengua en les interaccions personals i la cohesió social». Les classes de català per a pares i mares dins els centres escolars també formen part de l'aposta intersindical.

Un model lingüístic escolar amb intercanvis escolars i desdoblaments en grups nombrosos

L'STEI demana en aquest sentit «hores de reducció per als coordinadors de NL; desdoblaments a les classes de català en grups nombrosos; un servei d'ensenyament del català dirigit a totes les etapes educatives (EI, EP, ESO, Batxillerat, FP, Règim especial EOI, Conservatoris, Escola superior de Disseny i centres d'adults) o materials didàctics adaptats a cada etapa educativa». Així mateix, el sindicat proposa «promoure els intercanvis escolars a l'àmbit de parla catalana» i considera positiva la proposta de la conselleria de comptar amb dinamitzadors culturals als centres educatius.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.