Setmanari d'informació local - 138 anys

"Hem d'anotar de les dificultats que trobem per circular en bicicleta i remetre-les a l'Administració"

Joan Mas, membre de Biciutat, certifica que un centenar de persones participen aquest mes d'abril en la iniciativa "30 dies en bici"

2696

Biciutat és l'entitat cívica de referència quant al foment de l´ús de la bicicleta a Palma com a mitjà de transport normalitzat. El seu origen és en la "Massa Crítica", grup que va néixer fa una dècada i que es feia visible en passejades periòdiques per la ciutat en demanda d'un entorn urbà més ben condicionat per aquest objectiu.

Biciutat va néixer com entitat que ha incrementat propostes i reivindicacions. Aquest mes d'abril donen un cop d'atenció a la ciutadania amb "30 dies en bici", una proposta per a la qual compten amb el suport de Cort. "30 dies en bici –explica Joan Mas, un dels portaveus de Biciutat- va néixer fa uns cinc anys als Estats Units amb l'objectiu de fomentar l'ús de la bicicleta de forma quotidiana. Es va celebrar el mes d'abril perquè és el més en què se celebra el dia mundial de la bicicleta. Va tenir èxit i va arribar a Europa. També es fa a Barcelona, Madrid, Sevilla, Gijón.... A Palma és el primer any i hi ha unes 100 persones que han subscrit el compromís d'emprar la bicicleta cada dia al llarg d'aquest mes com a mitjà de transport."

La implicació inclou difondre testimonis, imatges i vídeos a través de les xarxes socials. La seva finestra digital de referència és http://30diasenbici.com/tag/palma/.

La iniciativa sorgeix en un context en el qual, comenta Mas, "s'ha ampliat bastant la xarxa de carrils bici, ara hi ha uns 80 quilòmetres en total a Palma. El que passa és que el carril bici no és l'únic element per permetre la mobilitat. Pot ser molt útil per persones grans o al·lots, però pots sortir a un carrer i trobar-te molt de trànsit i la seguretat disminueix de cop." En aquest sentit, romanen a l'espera de mesures per pacificar el trànsit i d'un respecte major per part dels conductors de vehicles a motor.

De tots és sabut que els problemes de congestió es manifesten de forma especialment virulenta a les entrades de la ciutat. La bicicleta podria ajudar a mitigar el problema: "Una de les demandes de Biciutat -comenta- és la connexió del centre de Palma amb les barriades. Permetria venir a Palma a fer les gestions i alhora descongestionaria molt el nombre de vehicles. I faria també possible la combinació de bicicleta i transport públic."

Malgrat tot, cal admetre que carrils bici existents que podrien cobrir aquesta necessitat no ho fan per manca d'usuaris implicats, com és el que connecta amb la UIB, on cada dia s'hi desplacen milers de persones en cotxe i molt poques en bicicleta. "Encara hi ha la mentalitat que la bicicleta s'empra els caps de setmana, o en moments puntuals -considera Mas-. No hi ha una consciència extesa que la bicicleta ha de ser un mitjà de transport més. Això no treu qualitat de vida, tot el contrari."

Mas reitera que la passa definitiva passa per l'actitud de la gent. "Les autoritats potser estan fent la seva feina, però la gent de peu hauria de fer el pas i en lloc de ser gent de peu de bicicleta, i no esperar que les coses venguin de les administracions. El que s'ha de fer és tenir una visió crítica de la ciutat, prendre nota dels defectes i fer-ho saber a les administracions."

Precisament, l'Administració ha fet algunes aportacions interessants els darrers mesos. "L'Ajuntament està fent passes, com emprar els aparcaments públics de cotxes del centre de Palma per poder deixar la bicicleta de manera segura. Les bicicletes s'han de registrar al biciregistre per una quantitat simbòlica al mes i es poden deixar aparcades a un aparcament subterrani." Però encara hi ha coses a millorar en el tema de la seguretat: "L'Ajuntament ha d'habilitar llocs segurs on frmar les bicicletes. Mantenir els que hi ha i dotar-ne de molts més a places públiques, escoles, mercats..."

Amb tot això, Biciutat continua amb les seves activitats de caràcter lúdic i cultural. Una, precisament, és aquest cap de setmana mateix. "Fa tres anys que se celebra una ruta que es diu Palma Republicana -explica Joan Mas-, i enguany està dedicada a la memòria històrica. Serà diumenge dia 17. La sortida és a les 10.30 a la plaça d'Espanya i es fa un recorregut que passa per Can Mir, per Can Salas i s'acaba al camí dels presoners del castell de Bellver."

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.