Setmanari d'informació local - 138 anys

Xarxa Natura autoritza la majoria d’instal·lacions de temporada de Balears

2436
El subcomité Xarxa Natura 2000 ha celebrat aquesta setmana una sessió dedicada gairebé exclusivament a instal•lacions de temporada. | Arxiu

El subcomité Xarxa Natura 2000 ha celebrat aquesta setmana una sessió dedicada gairebé exclusivament a instal·lacions de temporada (xibius, gandules, para-sols fixes...), analitzat-ne un centenar que afecten, sobretot, a les localitats mallorquines de Santa Margalida, Alcúdia, Pollença i Santanyí, la majoria de les quals han rebut el vist i plau tot i que certs projectes hauran de passar per avaluació d’impacte ambiental i esperar el dictamen de la CMAIB.

Així, al municipi de Santa Margalida s’han autoritzat la gran majoria d’instal·lacions de Ca'n Picafort, excepte el xibiu de Son Serra complementat amb gandules, ja pot causar afectacions a Xarxa Natura i es troba en zona de domini hidràulic que pot suposar un alt risc en cas d'avingudes, ja que el Torrent de na Borges és el que té la conca més àmplia de tot Mallorca.

De fet, és habitual que cada any, cap a finals d'agost, una avinguda d'aigua trenqui la barrera d’arena, causant desperfectes a la zona d'aparcament. A més, el projecte es troba a una distància inferior a 50 metres d'un establiment turístic que ofereix els mateixos serveis. També s’han posat certes limitacions a les motos aquàtiques i a les instal·lacions a Ses Casetes des Capellans, per afectacions a Xarxa Natura.

Sí que s’han autoritzat nombroses iniciatives referides a l’stand-up surf (paddle surf), tant a Menorca, Eivissa i Mallorca, ja que es tracta d’una activitat respectuosa amb l'entorn, mentre que un projecte de circuit permanent de motos aquàtiques davant del Port del Cocodrilo, a Bonaire (Port d’Alcúdia), se sotmetrà a avaluació d'impacte ambiental, per la previsió d’afecció sobre la fauna marina i sobre el soroll permès a la zona residencial.

Respecte al projecte d’instal·lacions de temporada de l' Ajuntament de Campos, s’han exclòs d'afectació les instal·lacions de vigilància marina i les passarel·les, mentre que les gandules i xibius s’han exclòs de l'acord per tal de poder analitzar la documentació presentada pel consistori com a estudi de repercussions. Tot i que es tornarà a analitzar al proper subcomitè els tècnics han avançat que també s'exclourien d'afectació, amb una sèrie de condicionants, fet permetrà que es pugui tirar endavant la concessió.

Tant els projectes dels municipis de Pollença com els de Santanyí han quedat exclosos d'afectació, excepte una iniciativa a Ca’n Cullerassa, amb una sèrie de condicionants: respectar la distància entre les gandules i el primer front dunar, que ha de ser de 6 metres, i en cas que la platja hagi minvat, s'ha de reestructurar la disposició de les gandules per respectar aquesta distància. També queda absolutament restringit el trànsit per damunt les dunes, el qual només es pot fer per itineraris senyalitzats i els xibius han de tenir també molta cura amb els sistemes dunars, no poden circular-hi, ni realitzar acumulació de residus en els espais adjacents.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.