Setmanari d'informació local - 138 anys

Schachtschneider: «La protecció de la integritat de l'estat no es pot imposar contra el dret a l'autodeterminació»

2262

Karl Albrecht Schachtschneider, Especialista en Dret Constitucional, Dret Internacional i Dret europeu, va ser un dels protagonistes del simposi organitzat conjuntament pel Cercle Mallorquí de Negocis i el Grup de Recerca Ciutadania Cultural de la UIB, que es va celebrar aquest passat divendres a Palma.

Schachtschneider és autor de més de 250 articles i 35 llibres científics. Ha defensat nombrosos casos dahacvant del prestigiós Bundesverfassungsgericht (L'Alt Tribunal alemany). Màxima autoritat europea en el procés d'independència de Kosovo.

Schachtschneider presentà el seu treball sobre la relació entre les normes peremptòries de Dret Internacional amb categoria de ius cogens, entre les quals s'hi troba el dret a l'autodeterminació, amb d'altres normes de caràcter regional (com, per exemple, el dret comunitari) o estatal (a nivell constitucional): «La sobirania no és cap dret fonamental dels ciutadans o del poble, sinó la seva mateixa llibertat. Troba la seva protecció en els drets polítics fonamentals, particularment, el dret a la llibertat i a la democràcia», explicà el professor alemany.

Schachtschneider també explicà que «La protecció de la integritat de l'estat no es pot imposar contra el dret a l'autodeterminació del dret internacional. D'una banda, això és conseqüència de la preeminència del dret internacional, segons es desprèn en base al monisme revertit, és a dir a la llibertat del poble que ha reconegut el dret internacional i l'ha adoptat com el seu dret propi. D'altra banda, es desprèn de la llibertat de les pròpies persones que, abans que cap altre cosa , tenen el dret de construir elles mateixes l'estat en el que volen viure. Així doncs, el dret d'autodeterminació del poble desplaça el dret a la integritat de l'estat».

La part final de la conferència la dedicà a parlar de la pertinença a la UE dels Estats Secessionaris i repassà una sèrie de raons per les quals, un nou estat català romandria a la Unió Europea i no en podria ser exclosa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.