Setmanari d'informació local - 138 anys

Matas pot tornar a judici pel cas Palma Arena

2134
La Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia balear han de formular els escrits d'acusació, en els quals hauran de sol·licitar l'obertura de judici per aquests fets o instar l'arxiu de la investigació. | E.P

El jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, ha finalitzat la instrucció de la peça 14 del cas i ha obert pas perquè l'expresident del Govern Jaume Matas torni al banc dels acusats amb motiu de la campanya de comunicació del campionat del món de ciclisme en pista 2007, que havia de celebrar-se en el velòdrom de Palma. Matas és acusat de presumptes delictes de frau a l'administració i prevaricació. L'exgerent de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) i el propietari de l'agència Nimbus també seran jutjats per aquests fets.

La següent passa

La Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia balear han de formular els escrits d'acusació, en els quals hauran de sol·licitar l'obertura de judici per aquests fets o instar l'arxivament de la investigació.

Matas ja va complir nou mesos de presó per un delicte de tràfic d'influències en la primera peça que va ser jutjada de la causa i va ser condemnat a una pena de multa per suborn en el marc d'aquest procés judicial.

La complexitat del cas Palma Arena

El cas del velòdrom de Palma va portar a l'obertura de 28 peces separades per a la investigació. El sobrecost de més de cinquanta milions d'euros en la construcció del Palma Arena, les obres del qual van ser inicialment pressupostades en 47 milions i van acabar costant-ne 110, van fer sospitar la jurisdicció.

En concret, el 24 de gener de 2007 es va signar un contracte per al disseny de la campanya de comunicació del campionat, que preveia compensacions a raó dels patrocinis que obtingués Nimbus. Un dels patrocinis als quals aspirava l'empresa era el d'Ibatur i a aquest efecte Romero va presentar sol·licitud al gerent, el divendres 16 de març, per import de 350.000 euros.

Tal com relata Castro en el seu acte, es tracta d'una petició que va merèixer un acolliment «tan calorós» que, tres dies després, dilluns, va ser atorgada.

Les reflexions de Castro

El jutge Castro apunta que no és tant la ràpida acollida de l'escrit ni la coincidència amb l'import concedit per l'Administració i el sol·licitat (350 mil euros), sinó que «es dóna el cas pintoresc que la resposta favorable s'anticipa a la resolució que va concedir el patrocini, que va tenir lloc l'endemà».

És més, apunta Castro, la concessió va estar precedida d'un dens informe d'onze folis emès el mateix dia pel llavors assessor jurídic d'Ibatur, Miquel Àngel Bonet, «de l'eficiència del qual no cal sorprendre's perquè es tracta d'un informe de plantilla heretat del seu antecessor» i que no va ser actualitzat «per justificar aquesta anormal celeritat i distorsió de dates».

Amb tot, l'acord de col·laboració entre l'Ibatur i Nimbus fa sospitar el jutge de les irregularitats del cas, entre afirmades un dels imputats del cas Palma Arena, l'arquitecte Jaime García-Ruiz, que va afirmar que Nimbus ja treballava en el conveni abans de la seva signatura.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.