Setmanari d'informació local - 138 anys

Armengol demanarà a Espanya condonar el deute de les Balears

2052

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha anunciat, durant el discurs institucional del Dia de les Balears, que «molt aviat» tancaran el primer acord per desenvolupar un pacte social i polític per l'educació i ha incidit que, a causa dels incompliments del Govern espanyol, demanaran «la condonació de part del deute» per així poder millorar el finançament.

D'aquesta manera, ha demanat «confiança» al poble de les Balears per fer front a la la «crisi» i «als reptes del món global», i «unitat» per «construir un present de més benestar i, sobretot, deixar un futur millor».

A més, la cap de l'Executiu autonòmic ha anunciat un pacte contra la violència de gènere i ha assegurat que la primera prioritat és treballar «pel rescat de la ciutadania i pel rescat del diàleg i la normalitat, una tasca que reflecteix la pluralitat social i política que viu la societat i que és el senyal d'identitat del Govern».

En la seva intervenció, que ha tingut lloc en el lliurament dels premis Ramon Llull i la Medalla d'Or de la Comunitat Autònoma 2016, Armengol ha destacat que «un dia com avui» la fa sentir «una especial responsabilitat» a la qual se li afegeix el fet de ser «la primera dona presidenta de les Balears després de dècades de democràcia».

Per això, ha denunciat «una realitat sagnant» com és la «violència de gènere» i per això, «per la carrera per la igualtat», ha anunciat que convocarà «totes les forces socials i polítiques per treballar en un gran pacte contra la violència masclista».

Dins del seu discurs, Armengol ha ressaltat la figura de l'Estatut d'Autonomia i ha destacat que va ser la reforma de 2007 la que va donar cos legal a la «profunda diversitat» de les Balears ja que dibuixa el federalisme interior que vol impulsar «amb els quatre consells insulars al capdavant».

Així mateix, ha destacat el treball del col·lectiu Illes per un Pacte, «una comunitat educativa que, malgrat les enormes dificultats, mai s'ha resignat i sempre ha fet feina pensant en el bé comú».

«Molt aviat signarem el pacte social i polític per l’educació»

Segons ha avançat, «molt aviat» signaran «un acord que ha de ser l'embrió per poder aconseguir durant aquesta legislatura un pacte social i polític per l'educació, un pacte que doni estabilitat al pilar fonamental per millorar el benestar de les Illes: el de l'educació, la formació, el coneixement i la cultura, en definitiva».

Dels reptes als quals s'enfronta, Armengol ha recalcat que «el més urgent» és el finançament. «Hem d'anar tots de la mà amb un gran pacte social i polític, governi qui governi a Madrid, per aconseguir un nou model de finançament i també un nou règim especial (REB)», ha asseverat.

En aquesta línia, també ha retret que el Govern d'Espanya hagi «incomplert l'Estatut d'Autonomia de manera que les inversions estatutàries no han arribat aquests anys i la insularitat no ha estat compensada adequadament».

«Demanarem condonar el deute amb el govern d’Espanya»

Per això, ha asseverat que demanaran «condonar part del deute, ja que, en part, és per la infrafinançament que pateixen les Balears». Per això, ha dit, «el Govern necessita de tots» i per això demana que «tothom se sumi a les reivindicacions d'un millor finançament».

Així, ha assenyalat que Espanya està «en un moment de canvi». Segons ha dit, «s'ha iniciat un període que demana, sobretot, que la societat en el seu conjunt, i molt especialment la política, estigui a l'altura de les circumstàncies, del que es viu».

Pel que fa al futur de les Balears, Armengol aposta per «unes illes sostenibles i obertes al món, que tenguin en la cultura i l'educació seu motor transversal», que apostin pel coneixement i la innovació, un turisme de més qualitat i més sostenible, «amb la diversificació necessària de la nostra economia, amb unes institucions més eficients i transparents», i amb la política com a eina fonamental perquè la societat sigui més justa.

La presidenta ha volgut remarcar que es necessita «una nova forma de fer i de governar». «I per això -ha asseverat- també vull posar en valor l'aportació de tots els agents socials i econòmics per dur endavant el Pacte Social per la Competitivitat, l'Ocupació de Qualitat i el Progrés Social, que ja ha començat a caminar sobre la base de la participació, la concertació i el diàleg».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.