Setmanari d'informació local - 138 anys

Disparitat de reaccions a les Balears per l'acord entre PSOE i Ciudadanos

1986
La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha considerat que l'acord nacional «en absolut farà tremolar els fonaments del Govern». | Arxiu UH

Els partits de les Balears han rebut des de diferents òptiques el pacte entre Ciutadans i PSOE. En concret, els grups qüestionen els efectes d'aquest acord a les relacions entre PSOE, MÉS i Podem i la consideració de les necessitats de Balears en l'àmbit estatal.

La garantia d'un govern de canvi

El president del grup parlamentari i secretari general de la formació de Podem a Balears, Alberto Jarabo, ha afirmat que «li preocupa» el paper que pugui tenir Ciutadans com a interlocutor al Govern central, si al final prospera un acord de govern entre PSOE i Ciutadans. En concret, Jarabo ha manifestat que a Podem li preocupa «Xavier Pericay (C's) negociant un Règim Especial per a Balears». En el mateix sentit, a MÉS han lamentat que el Partit Socialista pacti «amb un partit de concepció centralista i uniformitzadora d'Espanya».

D'altra banda, la presidenta del Govern, Francina Armengol, es mostra tranquil·la en aquest aspecte. Segons la presidenta «vam fer un pacte de governabilitat a quatre anys basant-nos en els resultats dels ciutadans que van votar un Parlament més plural que mai i amb més diputats d'esquerra». El canvi de les polítiques necessàries per als ciutadans d'Espanya i de les Balears està garantit, segons Armengol.

Les conseqüències del pacte a Balears

En aquest context, MÉS i Podem es preocupen per les conseqüències que l'acord tingui a Balears. Segons Jarabo, aquestes «dependran de l'actitud que tingui el PSIB, que confiem que mantinguin la seva confiança en nosaltres, ja que han estat els únics que han recolzat un govern en l'Estat amb Podem». El secretari de la formació morada ha matisat que un acord entre PSIB i C's «podria pervertir els Acords pel canvi, descafeïnant-los», atès que el PSIB haurà d'apropar-se a Ciutadans a les Balears per negociar amb ells».

Per la seva banda, segons MÉS, la manca de possibilitat d'acord generarà problemes respecte del finançament autonòmic de les Balears i d'altres «qüestions estratègiques per a nosaltres que quedaran en paper banyat».

Francina Armengol ha estat contundent en aquest sentit i ha manifestat que l'acord nacional «en absolut farà tremolar els fonaments del Govern».

MÉS i Podem: «El PSOE ha decebut els seus votants»

Tan MÉS com Podem consideren que el Partit Socialista «ha tornat decebre als seus votants» com ha assenyalat Jarabo, perquè «hi havia una possibilitat de mantenir la il·lusió amb que la gent havia votat i ha triat decebre'ls». D'altra banda, MÉS considera que la consulta que el PSOE planteja a la militància «és una autèntica ofensa», atès que realment la militància no «tindrà capacitat ni una de decidir». Segons MÉS per Mallorca, això es tradueix en un «intent de boicot a què hi hagi un acord progressista».

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.