Setmanari d'informació local - 138 anys

Matas confessarà que va delinquir per beneficiar Iñaki Urdangarín

1724
Jaume Matas i Iñaki Urdangarín, durant una roda de premsa sobre l'Institut Nóos l'any 2005. | Arxiu UH

L'expresident del Govern Jaume Matas declararà avui dijous com a acusat en el marc del judici del cas Nóos, i ho farà marcat per les acusacions contra ell dels quatre exalts càrrecs inculpats en la causa, que han atribuït a l'exmandatari autonòmic les decisions adoptades a l'hora d'adjudicar 'a dit' els diferents projectes que Iñaki Urdangarin i el seu soci Diego Torres varen desplegar a les Balears, el cost dels quals va ascendir a 2,6 milions d'euros.

Segons han avançat alguns mitjans de comunicació, Matas confessarà que va delinquir per beneficiar Iñaki Urdangarín, en el marc del pacte amb la Fiscalia, i oferirà detalls de les decissions preses per eludir la legalitat.

La seva compareixença està prevista a partir de les 9.15 hores, quan començarà la quarta sessió de la vista oral. Amb dues condemnes fermes a l'esquena i amb imputacions en diverses causes de corrupció —algunes a punt de ser enviades a judici—, l'exministre del PP haurà de donar de nou explicacions a la justícia i ho farà previsiblement en virtut de l'acord negociat les darreres setmanes amb la Fiscalia Anticorrupció amb l'objectiu de veure rebaixada la petició de pena a la qual s'enfronta —11 anys de presó.

Es tracta d'un acord que inclou no només el reconeixement dels fets i la reparació del dany en aquesta causa sinó que també engloba un acord en relació amb altres causes de corrupció, com el cas Són Espases, centrat en les il·legalitats comeses durant la construcció de l'hospital de referència de les Balears i la seva connexió amb la reforma de la seu del PP espanyol al carrer de Génova de Madrid.

I és que, tal com sosté el fiscal Pedro Horrach, els contractes i convenis de col·laboració rubricats amb Nóos van ser una «farsa orquestrada» per Matas «fruit de decisions administratives arbitràries l'única finalitat de les quals era beneficiar econòmicament unes persones concretes, obviant deliberadament la utilitat i interès públic que ha de presidir qualsevol actuació administrativa i ometent intencionadament el procediment administratiu corresponent».

A això se sumen les confessions fetes aquests dies per quatre dels qui foren els seus subordinats. Es tracta de l'exdirector general d'Esports del Govern José Luis 'Pepote' Ballester l'exgerent de la Fundació Illesport Gonzalo Bernal, el de l'Institut Balear de Turisme (Ibatur) Juan Carlos Alia i l'exasesor jurídic d'aquesta entitat pública Miquel Àngel Bonet.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.